CIFRE. O dată cu finalul francizei Harry Potter, câteva sute de oameni se văd brusc fără obiectul muncii. Magia seriei fantasy a fost construită în detaliu de o echipă de 58 de oameni care, într-un deceniu, au ridicat şi dărâmat sute de seturi, au pictat, au şlefuit baghete, au imaginat mături supersonice şi au făcut 35 de copii. Harry Potter şi Talismanele Morţii, care intră în cinematografe vineri, 15 iulie, îi lasă în afara lumii căreia i-au dedicat 10 ani din viaţă. Lor li se adaugă costumierii, luminiştii, cameramanii, şoferii şi toţi ceilalţi fără de care producţia nu ar putea funcţiona.
Cele şapte filme din serie, care au încasat până acum peste 6 miliarde de dolari, au fost fabricate în studiourile Leavesden, pentru care Warner Bros. au plătit 100 de milioane de dolari. În anii 40, pe locul studiourilor se afla un aerodrom unde au fost construite numeroase avioane în timpul celui de-al doilea război mondial. În prezent, nouă clădiri uriaşe adăpostesc seturile. Tot aici s-au turnat Sleepy Hollow, Golden Eye, Star Wars: The Phantom Menace şi Mortal Kombat.
Iată ce înseamnă magia Harry Potter, din perspectiva scenografiei şi a costumelor, via „The Hollywood Reporter”. Socoteala finală este impresionantă.
- Daniel Radcliffe s-a luptat cu vreo 60-70 de baghete magice în cei 10 ani. În total, au fost vreo 600, toate create în studio de echipă şi nici una semănând cu cealaltă.
- Toate baghetele au avut între 33 şi 38 de centimetri de la începutul până la sfârşitul seriei. Pe măsură ce au crescut, eroii au fost nevoiţi să se adapteze la ele.
- Cea mai „sofisticată” baghetă magică era cea a lui Albus Dumbledore, pentru care echipa a avut o grijă deosebită.
- În cei 10 ani de filmări, Radcliffe a schimbat 160 de perechi de ochelari.
- Medalionul lui Salazar Slytherin (Viperinul) a avut nevoie de 40 de variante din cauza încercărilor eşuate ale lui Ron şi Harry de a-l distruge.
- Pentru a crea setul din Talismanele Morţii, s-au folosit cinci camioane de câte 32 de tone fiecare, cu polistiren.
- Măturile au fost create dintr-un amestec de titanium cu alte metale, pentru a avea aspectul aerodinamic.
- 900 de „fiole cu amintiri” au fost create pentru biroul profesorului Dumbledore.
- 250 de tablouri au fost pictate special pentru casa scării de marmură. În două dintre ele au fost imortalizaţi doi producători ai filmului.
- 210.000 de monede au fost fabricate special pentru ultimele două filme
- Locomotiva cu aburi care-i transportă pe elevii de la Hogwarts a fost construită în 1937. Cele patru vagoane, fabricate în 1950, au fost aduse din Carnforth, Cumbria.
- Numărul de seturi create: 588.
- Cel mai mare dintre ele: Ministerul Magiei.
- Cel mai longeviv set : The Great Hall, folosit de la primul film până la ultimul.
- Casa lui Hagrid a fost transportată şi recontruită undeva în munţii Scoţiei, pentru câteva scene din Prizonierul din Azkaban.
- O miniatură a casei familiei Weasley (The Burrow – vizuina) a fost creată în câteva săptămâni doar ca să fie arsă în câteva minute, după filmarea scenelor din Prinţul Semipur.
- Clădirea şcolii Hogwarts a fost creată în 7 luni, de către 40 de oameni. Miniatura a tot primit ajustări de-a lungul anilor, în funcţie de cum evolua povestea.
- Dormitoarele pe care le vedeţi în Harry Potter au fost realizate iniţial pentru un film despre al doilea război mondial, numit In Love & War.
- Peste 25.000 de piese de vestimentaţie au fost croite pentru Harry Potter.
- Mai mult de 600 de uniforme au fost purtate de actori de-a lungul timpului.
- 250 de corpuri ale actorilor au fost create pentru scenele de moarte şi împietrire.
- 200 de creaturi au fost imaginate şi fabricate pentru întreaga serie.
- În jur de 250 de animale au mişunat pe platouri, în timpul filmărilor, de la pisici şi bufniţe la un hipopotam.