Anim’est apelează la fani pentru strângerea de fonduri

3
544

Unul dintre cele mai mari festivaluri din România şi, cu siguranţă, cel mai creativ – Anim’est, subfinanţat în fiecare an de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), apelează la ajutorul fanilor pentru ediţia din 5 – 14 octombrie 2012.

Organizatorii şi-au propus să strângă, prin intermediul site-ului de crowdfunding www.kisskissbankbank.com, suma de 10.000 de euro. Campania a început ieri, 11 iulie, va dura 68 de zile şi este prima demarată de un festival din România. „Am apelat la crowdfunding pentru a ne acoperi bugetul Anim’est din 2012, buget care suferă anul ăsta mai mult ca oricând, în principal din reducerea finanţării de la CNC”, explică Mihai Mitrică, directorul festivalului.

Crowdfunding-ul este o metodă relativ nouă de strângere de fonduri pentru România, însă funcţionează de câţiva ani în Statele Unite, Marea Britanie sau Franţa. www.kisskissbankbank.com, cu sediul în Paris, este unul dintre cele mai mari site-uri de acest gen din Europa şi a dus la bun sfârşit, până acum, peste 120 de proiecte. Filosofia lui de finanţare e „all or nothing”, ceea ce înseamnă că, dacă un proiect nu îşi atinge ţelul (suma necesară), banii sunt returnaţi celor care i-au donat.

La ediţia trecută, circa 18.000 de spectatori au vizionat cele peste 400 de filme de animaţie, anvergura festivalului Anim’est depăşind cu mult bugetul de doar 125.000 de lei alocat de CNC. Anul acesta, suma a scăzut până la 100.000 lei, forţându-i pe organizatori să caute alte surse de finanţare. Evenimente de o mult mai mică amploare, unele cvasi-necunoscute, cum ar fi Festivalul Naţional al Filmului Românesc de la Constanţa sau Festivalul Internaţional al Filmului Studenţesc Ffest, au primit însă aceeaşi sumă de la CNC.

„CNC-ul nu dă explicaţii oficiale pentru finanţările acordate sau respinse, dar neoficial au tăiat din toate finanţările cu 20% din cauza reducerii bugetului. Pe de altă parte însă, această reducere nu i-a împiedicat să finanţeze în continuare festivaluri obscure şi dubioase”, spune Laurenţiu Brătan, preşedintele Asociaţiei Este’n’est, organizatorul Anim’est. Festivalul este unul dintre puţinele care primeşte un sprijin şi din partea programului MEDIA al Uniunii Europene (15.000 de euro), ceea ce îi confirmă prestigiul.

Cei care donează pe www.kisskissbankbank.com vor fi răsplătiţi de festival cu mici cadouri şi chiar statutul de partener al Anim’est, în funcţie de suma oferită. Fanii care dau între 5 şi 35 de euro primesc mulţumiri pe site-ul festivalului şi în programul oficial, cei care pot oferi mai mult de 35 de euro au parte şi de un DVD cadou, plus un tricou special de „Suporter oficial Anim’est”. Pentru sumele mai mari, recompensele includ tricouri personalizate, sacoşe, abonamente, invitaţii la festival şi chiar statutul de partener Anim’est, pentru cei care pot dona mai mult de 1500 de euro.

Puteţi sprijini Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est aici:

http://www.kisskissbankbank.com/anim-est-international-film-festival

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here