Regizoarea Sofia Coppola (39 de ani) a fost favorita juriului prezidat de Quentin Tarantino, la această ediţie a Festivalului de la Veneţia. Sâmbătă seara, Somewhere a câştigat Leul de Aur, nu fără oarece comentarii maliţioase că Tarantino a înclinat balanţa în favoarea unui american, la fel ca acum şase ani, la Cannes, când Michael Moore a plecat acasă cu Palme d’Or-ul. În plus, nu e orice american, ci fosta sa iubită.
Tarantino s-a apărat de acuzaţiile de favoritism declarând, la conferinţa de presă de după gală, că „n-a fost dificil deloc. Faptul că suntem prieteni nu m-a afectat în nici un fel şi nici nu m-a tentat să influenţez juriul în vreun fel. Ceilalţi membri ai juriului n-o cunosc deloc. Lor doar le-a plăcut filmul. Ne tot întorceam la el în discuţii pentru că, aşa cum a spus unul dintre noi, e un film al dracului de bun, în regulă?”. Din juriu au făcut parte scenaristul Guillermo Arriaga, compozitorul Danny Elfman şi regizorii Arnaud Desplechin, Gabriele Salvatores şi Luca Guadagnino.
Somewhere a primit cronici în mare parte pozitive, dar nu întru totul entuziaste. Cu un scenariu vizibil autoreferenţial, Coppola abordează tema celebrităţii şi a relaţiei tată-fiică în acest context (fiica lui Francis Ford Coppola a crescut în hotelurile de lux ale lumii, însoţindu-l pe tatăl ei la filmări). Johnny Marco (Stephen Dorff) e un actor de la Hollywood care duce o viaţă clişeistic de vicioasă la Chateau Marmont, unul dintre cele mai renumite hoteluri din Los Angeles. Sesiunile de droguri, femei, petreceri cu necunoscuţi şi plimbări cu Ferrari-ul se domolesc însă când fosta sa soţie i-o lasă temporar în grijă pe fiica lor de 11 ani, Cleo (Elle Fanning).
Subiectul e mai vechi ca Hollywood-ul, însă Coppola excelează în delicateţea şi naturaleţea cu care îl abordează, şi ochiul pentru detalii. Regizoarea unor filme ca The Virgin Suicides şi Lost in Translation este a patra femeie care obţine acest trofeu, în istoria festivalului de pe Lido. Premiul i l-a dedicat tatălui ei, căruia i-a mulţumit „pentru tot ce m-a învăţat”.
Lista câştigătorilor celei de-a 67-a ediţii:
- Leul de Aur pentru cel mai bun film: Somewhere, de Sofia Coppola
- Leul de Argint pentru cea mai bună regie: Álex De La Iglesia – A Sad Trumpet Ballad
- Premiul special al juriului: Essential Killing, de Jerzy Skolimowski
- Coppa Volpi pentru cel mai bun actor: Vincent Gallo (Essential Killing)
- Coppa Volpi pentru cea mai bună actriţă: Ariane Labed (Attenberg)
- Premiul Marcello Mastroianni acordat unui tânăr actor sau tinere actriţe: Mila Kunis (Black Swan)
- Premiul Osella pentru cea mai bună imagine: Mikhail Krichman – Silent Souls, de Aleksei Fedorchenko
- Premiul Osella pentru cel mai bun scenariu: Álex de la Iglesia – A Sad Trumpet Ballad
- Premiu pentru întreaga activitate: Monte Hellman
- Premiul Luigi de Laurentiis pentru debut: Majority, de Seren Yüce
Secţiunea Orizzonti
- Cel mai bun film: Verano de Goliat, de Nicolás Pereda
- Premiul special al juriului: The Forgotten Space, de Noël Burch şi Allan Sekula
- Cel mai bun scurtmetraj: Coming Attractions, de Peter Tscherkassky
- Cel mai bun mediumetraj: Tse/ Out, de Roee Rosen
- Menţiune specială: Jean Gentil, de Laura Amelia Guzmán şi Israel Cárdenas
Secţiunea Controcampo Italiano
- Cel mai bun film: 20 sigarette, de Aureliano Amadei
- Menţiune specială: Vinicio Marchioni (20 sigarette)