Filmul polonez Trandafiraşul/ Little rose, regizat de Jan Kidawa-Błoński, a obţinut Marele premiu al primei ediţii a Mediaş Central European Film Festival (MECEFF). Trofeul a fost acordat duminică seară, în cadrul unei gale precedate de un concert susţinut de Hakeshet Klezmer Band.
Filmul este inspirat de evenimente reale: în turbulenţii ani ‘60, trei personaje – un scriitor celebru, frumoasa lui soţie şi amantul ei – sunt prinse într-un joc sentimental periculos.
Premiul Mediensis pentru regie a fost câştigat de Florin Şerban, pentru Eu când vreau să fluier, fluier (România, 2010), iar premiul special al juriului a fost oferit filmului Valea curajului/ Gei Oni (Israel 2010, regia Dan Wolman).
Ursula Strauss, protagonista din Poate în altă viaţă/ In Another Lifetime (Austria, 2010, regia Elisabeth Scharang), a obţinut premiul pentru interpretare a fost acordat actriţei , în timp ce trofeul pentru cea mai bună imagine, oferit de Kodak Romania, i-a revenit lui Andras Nagy, pentru filmul Biblioteque Pascal (Ungaria, 2009, regia Szabolcs Hajdu).
Juriul internaţional care a acordat premiile a fost format din Wolfgang J. Ruf, Dorothea Holloway, Anca Mitran, Costel Safirman şi David Blum.
Preferatul publicului, anunţat sâmbătă, a fost Mahler on the Couch / Mahler şi Freud, în regia lui Percy şi Felix Adlon, o fantezie inteligentă şi amuzantă despre elita culturală a Vienei de acum 100 de ani5. 69 de persoane au participat la votul pentru Premiul Publicului, din cele aproximativ 6.000 care au asistat la proiecţii, potrivit estimărilor organizatorilor.
Organizat în mai multe spaţii din oraşul Mediaş, dar şi în comunele Dumbrăveni şi Târnăveni, MECEFF este consacrat cinematografiilor ţărilor vecine cu România, din perimetrul Europei Centrale. Astfel, la festival au fost prezentate filme ale unor autori celebri, precum Jiri Menzel – regizorul omagiat la ediţia din acest an, Milos Forman, Jaromil Jires, Wajda, Kawalerowicz, Andrei Munk, Istvan Szabo.
În program au figurat filme din şapte ţări din Europa Centrală – Cehia, Slovacia, Austria, Ungaria, România, Polonia şi Slovenia -, dar şi filme din ţara invitată, care în acest an a fost Israelul. De asemenea, spectatorii au putut vedea filme în limba idiş, restaurate, din arhiva Centrului Naţional de Film Evreiesc al Universităţii Brandeis din Boston.
Festivalul a fost organizat de SC Ecran Cinema Management, distribuitor al filmelor lui Radu Gabrea, Primăria Municipiului Mediaş, prin Direcţia pentru Cultură, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Centrul Naţional al Cinematografiei şi Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară Regiunea Târnavelor.