Jackie Chan: „La filmări, sunt ca un chef în bucătărie, îmi place să fac totul”

0
539

CAM01785Vizita starului filmelor cu arte marțiale, unul dintre puținii care ar fi recunoscut rapid pe orice stradă din lume, a fost mai scurtă decât programul de birou al unui angajat obișnuit. A stat doar șase ore în România, timp în care a îmbrăcat o ie, s-a întâlnit cu jurnaliștii, a făcut poze și i-a salutat pe chinezii veniți cu sutele de la Dragonul Roșu la noul lui film, Chinese Zodiac. Presa tabloidă povestește că ar fi avut la dispoziție un apartament spațios într-un hotel din Capitală, același în care a stat Madonna – însă nu i-a folosit decât la un duș, probabil. Cele șase gărzi de corp îi sunt, în schimb, indispensabile, mai ales după incidente ca cel din India, de acum 4-5 ani, când a fost luat pe sus de mulțimea înnebunită.

„Oriunde mă duc, lumea mă fotografiază. Trebuie să mergi într-un separeu ca să poți să mănânci. Cum ieși de acolo, te invadează flash-urile. E foarte scarry”, a spus Jackie Chan la conferința de presă de la Grand Cinema & More de la Băneasa, repetând de câteva ori cuvântul scarry. „Nu e nimic să nu se știe despre mine pe Internet. Cum ies din cameră, toată lumea știe ce fac. Dar ce fac eu în casa mea și cum sunt acolo, asta rămâne doar pentru mine”, a spus actorul, amabil, răspunzând la o întrebare indiscretă: „Ce nu se știe despre voi?”.

Cealaltă vedetă a conferinței a fost Zhang Ziyi, una dintre cele mai frumoase actrițe asiatice, cu alură de adolescentă la 35 de ani (jurnaliștii români – mai cu seamă cameramanii – au exclamat involuntar când i-au auzit vârsta). The Grandmaster, al lui Wong Kar-wai, cel mai recent film al ei, va fi proiectat la Zilele Filmului Chinezesc de la Union (12 – 18 septembrie), eveniment organizat de Casa Româno-Chineză. Primirea din partea presei a fost fastuoasă: zeci de camere ațintite spre ei și o concurență serioasă pe unghiurile bune de filmare. Zhang Ziyi a revenit în România după nouă ani și a regăsit-o însorită – data trecută o vizitase în timpul iernii. Țara îi era cunoscută din poveștile tatălui ei, căruia îi plăcuse filmul lui Liviu Ciulei, Valurile Dunării. „Când eram mică, nu prea aveam unde vedea filme. Dar tatăl meu văzuse filme românești și povestea despre ele”, a spus Ziyi.

Ii și trandafiri

Scopul acestui drum de 21 de ore cu avionul, pentru șase ore petrecute în București, a fost aniversarea a 65 de ani de relații româno-chineze. De aceea, la masa blindată cu trandafiri roșii au fost mai multe costume decât ii. Unul dintre costume îi aparține secretarului de stat în Ministrul Culturii și Cultelor, Alexandru Oprean, al cărui discurs ar fi meritat o diplomă pentru folosirea ireproșabilă a limbajului de lemn. Un film este „produsul finit al artei cinematografice” și „liantul care duce la cunoașterea profundă a valorilor culturale, tradiționale şi istorice ale unui popor”, „de aceea, se cuvine mai mult decât oricând să ne aplecăm asupra acestor relații”, pentru că „universalitate” și pentru ca „România să transceadă granițele europene, către o conștientizare a sa pe mapamond”.

Tong Gang, vice-ministrul Administraţiei de Presă, Publicitate, Radio, Televiziune şi Cinematografie din China, a recomandat producțiile din Zilele Filmului Chinezesc și a precizat că se dorește intensificarea schimburilor culturale dintre cele două țări, inclusiv în cinematografie. De altfel, actrița Zhang Ziyi a vizitat studiourile Castel Film, iar o delegație chineză a semnat un acord de colaborare cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, după ce a parafat deja unul cu Centrul Național al Cinematografiei.

jackiechan (1)„Publicul nu mai înțelege ce înseamnă un film de acțiune”

Jackie Chan are, de ieri, titulatura simbolică de ambasador cultural al relațiilor româno-chineze. În această calitate, actorul a subliniat că „România e una dintre primele țări din Europa de Est care a stabilit relații diplomatice cu noua Chină și îmi doresc să intensificăm schimburile și în cinematografie”. „Sunt pentru prima dată aici, dar cunosc România datorită sportului: gimnastică, fotbal, tenis. Când am coborât din avion, pe drum spre hotel, faniii mei mă salutau și m-a surprins primirea călduroasă. Vreau să le mulțumesc pe această cale tuturor fanilor mei din această țară și vreau să le spun că am primit donațiile lor pentru evenimentele mele caritabile”, a adăugat Jackie Chan.

La 60 de ani, actorul e într-o formă incredibilă. În Chinese Zodiac face cascadorii pe care actorii hollywoodieni le îndrăznesc doar în CGI. Asta îl și irită astăzi pe action star-ul din Hong Kong: „Publicul nu mai înțelege ce înseamnă un film de acțiune! Un film de Jackie Chan e un adevărat film de acțiune. E Transformers un film de acțiune? Nu, e un film de efecte speciale. Acum 20 de ani, îl întrebam pe Steven Spielberg cum reușește să facă dinozaurii să se miște așa, cu oamenii cu senzori pe ei. Și îmi spunea: Jackie, e așa de simplu! Apăs pe butoane”.

Noua tehnologie pe computer îl face oarecum anacronic, iar oasele lui rupte în sărituri spectaculoase par capriciul unui tip cu prea multă adrenalină. „Publicul de azi e total diferit. Chiar și eu mă simt ca un copil de grădiniță când văd cum se fac efectele speciale. Cum nu știu să lucrez cu tehnica asta, fac filme de acțiune tradiționale”. Mai mult de atât, Jackie Chan e un om multi-funcțional la filmări – deține recordul pentru „cele mai multe cascadorii efectuate de un om în viață” și pentru „cele mai multe credite pe genericul unui film” – 18. Precedentul deținător era Robert Rodriguez, cu 11.

„Probabil pentru unii e greu, dar pentru mine e atât de simplu. Fac filme de 53 de ani, de la 6 ani. Pe set, îmi scriu singur scenariul, pun luminile, camera, îmi fac singur cascadoriile. Sunt ca un chef în bucătărie, îmi place să fac totul”, a povestit Jackie Chan. Vineri dimineața îl aștepta o filmare pe care o întrerupsese pentru călătoria în România. Întrebat dacă ar filma în București, a glumit: „Dacă filmez eu aici, o să distrug orașul, o să avem mașini răsturnate și explozii”.

memoirsgeisha3Alegeri

Lui Zhang Ziyi i-au plăcut studiourile Castel Film, unde ar filma, dacă ar avea ocazia. A pomenit și de cele din Beijing și Shanghai, care concurează însă cu unele hollywoodiene. Spre deosebire de Jackie Chan, care are peste 100 de filme în spate, Zhang Ziyi e foarte atentă cu propriile alegeri. „Joc de la 19 ani, dar am făcut doar 21 de filme, am fost destul de capricioasă. Îmi place să aleg atent echipele cu care lucrez”.

A debutat în The Road Home, al lui Zhang Yimou, premiat cu Ursul de Argint la Berlinală, au urmat Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000), Rush Hour 2 (2001) sau House of Flying Daggers (2004); a colaborat cu Ang Lee, Wong Kar-wai, Tsui Hark, Lou Ye, Chen Kaige sau John Woo. Are nominalizări la BAFTA și Globul de Aur, iar celebritatea i-a adus-o rolul din Memoriile unei gheișe, însă mărturisește că nu o atrage America. „Hollywood-ul nu e tentant pentru mine. Am făcut Memoriile unei gheișe doar pentru că am vrut să arăt lumii că, indiferent că suntem chinezi sau japonezi, ca actori putem face mai mult decât filme cu bătări și acțiune. Sunt diferită de Jackie Chan”, a mărturisit franc.

La final, Jackie Chan a aranjat toate scaunele de la prezidiu, înainte de a se așeza sprinten la poza de grup, lângă delicata Zhang Ziyi. Pe panoul din spate, replicate de zeci de ori, însemnele puterii comerțului chinezesc în România: Niro Group și Dragonul Roșu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here