A început Comedy Cluj! Peste 100 de filme în program

0
495
Populaire, în competiţia Comedy Cluj
Populaire, în competiţia Comedy Cluj

La Cluj se râde zilele acestea, în hohote sau mai reţinut, la cele peste 100 de comedii, dramedii şi tragi-comedii aduse din 35 de ţări de Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj (11 – 20 octombrie). Început ieri, festivalul are proiecţii la Cinema Florin Piersic, Cinema Victoria şi Casa TIFF.

La această ediţie, vor primi Premii de Excelenţă actriţa Oana Pellea şi, post-mortem, tatăl ei, actorul Amza Pellea. Totodată, pe scena Casei de Cultură a Studenţilor, regizorul Silviu Purcărete îşi va aduce miercuri, 16 octombrie, de la 19.00, spectacolul de teatru D’ale Carnavalului, o montare după I. L. Caragiale distinsă cu patru premii la Gala Comediei Româneşti 2012.

10 filme din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Olanda, Finlanda, Germania, Italia, Franţa, India intră anul acesta în competiţie pentru trofeul festivalului.

Producţia care a deschis competiţia, dar şi festivalul, este cea a regizoarei Nicole Holofcener – Am spus destul / Enough Said, o comedie romantică incisivă, cu James Gandolfini şi Julia Louis-Dreyfus în rolurile principale, explorează cu umor bătaia de cap care vine odată cu implicarea într-o nouă relaţie.

Cântec pentru Marion (r. Paul Andrew Williams) este o dramedie despre singurătate şi alinarea ei, dragostea fără vârstă, dar şi relaţiile complicate dintre părinţi şi copii. Filmul îi are în roluri principale pe Terence Stamp şi Vanessa Redgrave. Tot din Marea Britanie vine şi Quartet, filmul de debut în regie al actorului Dustin Hoffman, cu Maggie Smith şi Tom Courtenay.

În competiţie intră şi câştigătorul Marelui Premiu la Festivalul de la Cannes, în 2012, Reality, de Matteo Garrone, un film despre efectele reality show-urilor asupra percepţiei realităţii. Road North (r. Mika Kaurismäki) este un road movie ce prezintă povestea reîntâlnirii dintre tată şi fiu, după o absenţă de 35 de ani, şi călătoria lor spre nord.

Despre şocul cultural şi problemele imigranţilor evrei din Rusia vorbeşte germanul Oliver Ziegenbalg în Russendisko, peliculă nominalizată la premiile industriei germane de film. După ce a câştigat în 2013 Premiul publicului atât la festivalul de la Moscova cât şi la Rotterdam, Matterhorn, de Diederik Ebbinge, vine la Cluj cu povestea unui bătrân singuratic care îşi trăieşte viaţa cu tabieturi fixe şi o credinţă puternică în Dumnezeu. Ordinea vieţii îi este dată peste cap odată ce întâlneşte unui vagabond cu un talent deosebit.

Debutul regizoarei şi scenaristei Gauri Shinde, English Vinglish, pune în prim plan problemele sociale care derivă din faptul că Shashi nu ştie limba engleză, dar şi aventurile prin care trece în încercarea de a o învăţa tocmai în Statele Unite ale Americii. Franţa este reprezentată în acest an în competiţie de Paulette (r. Jérôme Enrico), cu celebra Bernadette Lafont în rolul unei bătrâne care intră într-o afacere surprinzătoare pentru vârsta ei – dealer de canabis, şi Populaire, o comedie despre o secretară recent angajată (Déborah François) care e înscrisă de şeful ei (Romain Duris) la competiţia mondială de redactat-viteză.

Juriul acestei ediţii este prezidat de Maja Bogojević, decan şi lector al Universităţii Donja Gorica din Muntenegru, dar şi fondator şi preşedinte al secţiunii din Muntenegru al asociaţiei FIPRESCI. Alături de ea, vor decide câştigătorii producătorul Dan Burlac, Simone Fenoil, directorul departamentului de Proiecte Europene la Scuola Holden din Italia, Ksenia Koltsova, care a lucrat timp de 10 ani pentru festivaluri internaţionale din Rusia, şi Oscar Alonso, distribuitor la compania Latido Films.

Programul complet: http://comedycluj.ro/programcomedy.pdf

Spotul ediţiei este semnat de animatoarea Cecilia Felmeri (Matthias, Matthias, Pastila Fericirii).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here