Documentarul „Maidan”, Marele Premiu la Astra  

0
135

Sergei Loznitsa

Cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Cinema de la Sibiu – Astra Film Festival și-a anunțat câștigătorii sâmbătă seara. Maidan, în regia ucraineanului Sergei Loznitsa și proiectat în premieră în România la Astra Film Festival 2014, a fost laureat cu Marele Premiu.

Premiul pentru cel mai bun documentar, competiția Internațional, a fost acordat filmului Master of the Universe (regia Marc Bauder). Din aceeași secțiune, Al doilea joc (regia Corneliu Porumboiu) a fost răsplătit cu o Mențiune Specială din partea juriului.

Blood (regia Alina Rudnitskaya) a primit premiul pentru cel mai bun documentar, competiția Europa. Pentru sensibilitatea cu care regizoarea Teodora Ana Mihaia observă viața unor copii de emigranți, filmul Waiting for August a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun documentar, competiția România. Documentarului Resolutions 2014 (regia Mihai Cristian Tranca) i-a revenit Premiul pentru imagine, secțiunea România.

Sunday Lunch (regia Dorottya Zurbo) a câștigat Premiul pentru cel mai bun documentar, competiția Student, iar Premiul pentru imagine, competiția Student, i-a fost atribuit filmului Mohamed Tomescu (regia: Olesya Bortnyak; director de imagine: Norbert Fodor).

Pentru modul în care Marmato (regia: Mark Grieco) prezintă efectele devastatoare ale goanei după aur, filmul a câștigat Premiul EcoCinematogrAFF.

Ceva romantic (regia: Alexandru Buzatu și Ariana Toader), film realizat în cadrul atelierului „Sibiul văzut de liceeni”, organizat de Asociația Vira în parteneriat cu Astra Film, a primit Premiul Publicului.

Un juriu format din profesioniști ai cinemaului au evaluat filmele din secțiunile competiționale: Cristi Puiu, Michael Stewart, Darya Bassel, Sorin Botoșeneanu, Cynthia Close, Nicolas Feodoroff, Mona Nicoară, Diana Tabakov, Eugenia Vodă, și Yang Yonghi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here