O animație belgiană câștigă trofeul Anim’est 2014

0
223

Photo Credits: www.ionutdobre.ro

Trofeul  celei de-a 9-a ediții a festivalului Anim’est s-a întors, anul acesta, în Belgia, după câștigătorul Oh Willy, din 2012. Din cele 56 de scurtmetraje intrate în competiție, juriul format din Amid Amidi, Christian Pfohl și Robert Morgan a decis să acorde premiul cel mare animației  Poils / Păr (r. Delphine Hermans, 2013), pe care a descris-o drept „o viziune nostimă, feminină asupra sexualității și atracției, cu o estetică proaspătă, în stilul benzilor desenate independente”, anunță organizatorii.

Premiul pentru Cel mai bun Film de Scurtmetraj, oferit tot de ArCuB,  a fost adjudecat de The Obvious Child / Copilul vădit (r. Stephen Irwin, UK, 2013), „un film ce oferă o descriere deopotrivă comică și de coșmar a anxietăților copilăriei, printr-o reinterpretare savuroasă a iconografiei desenelor animate vechi”, potrivit juriului. O mențiune specială i-a revenit scurtmetrajului francezPremier automne / Prima toamnă (r. Carlos De Carvalho, Aude Danset, 2013).

Premiul pentru Cel mai bun Film de Lungmetraj, oferit de Uniunea Cineaștilor din România, a fost acordat animației braziliene O Menino et o Mundo / Băiatul şi lumea, în regia lui Alê Abreu, pentru „grafica simplă și expresivă ce transmite o viziune complexă și autentică asupra lumii moderne”.

Juriul format din Lana Tankosa Nikolic, Yiorgos Tsangaris și Laurențiu Damian a acordat Premiul pentru Cel mai bun Film Studențesc, oferit de Uniunea Cineaștilor din România, scurtmetrajului britanic Small People with Hats / Oameni mici cu pălărie, în regia Sarinei Nihei. O mențiune specială pentru film studențesc  i-a revenit scurtmetrajului Un bărbat incredibil de elastic, o producție poloneză în regia Karolinei Specht.

Premiul pentru Cel mai bun Film din secțiunea Balkanimation, oferit de Romanian Casting Call, a mers în Serbia, pentru Običan dan / O zi obişnuită (r. Vuk Palibrk), pentru „abordarea amuzantă și simbolistică prin care autorul ridică întrebări despre trecutul, prezentul și viitorul societății în care trăim”.

Pui de somn / Baby Nap, în regia lui Paul Mureşan, a câștigat anul acesta Premiul pentru Cel mai bun Film Românesc, oferit de Institutul Cultural Român. Scurtmetrajul a convins juriul cu „talentul și sensibilitatea prin care autorul dezvăluie aspecte ale realității de-a lungul uneii călătorii fantastice”.

În secțiunea Music video & Advertising, jurizată de Alexis Beaumont, Sergiu Negulici și Marius Alexe, au fost premiate videoclipul piesei Tharsis Sleeps”, a formației britanice Throne, regizat de Nicos Livesey și Tom Bunker, și clipul publicitar Rugby Bugs, realizat de Matthias Bäuerle, Fabian Fricke, Emanuel Fuchs, Martin Lapp și Carl Schröter pentru Conferința de animație, efecte, jocuri și transmedia FMX, din cadrul Festivalului de Animație de la Stuttgart, Germania.

Premiul Publicului, acordat unui scurtmetraj din secţiunea Animashşi oferit de ArCuB, a mers, de asemenea, în Belgia, pentru Oh My Dog!, animația în regia lui Chloé Alliez.

Un juriu format din copii (Dan Hurduc, Katia Radu, Aleksia Vian Radu) a ales câștigătorul secțiunii Minimest: SuperBot – sub lupă totul e mai mare / SuperBot – Una cuestión de aumento, în regia  argentinienilor Pablo Alberto Díaz și Gervasio Rodriguez Traverso.

A noua ediţie a Festivalului de Film de Animaţie Anim’est a avut loc între 3 şi 12 octombrie în Bucureşti, în cinematografele Studio şi Elvira Popescu şi la Re:Animation Hub by Jameson – Carol 53.

Timp de 5 zile, sub îndrumarea lui Joe King, profesor coordonator al catedrei de animaţie la Royal College of Art, Londra, șase tineri cu vârsta de peste 18 ani au participat la un atelier ce a îmbinat mai multe tehnici: desen, fotografie, sunetele oraşului, având ocazia să descompună informaţii temporale şi structurale despre oraş şi apoi să le reconstruiască în cheie proprie. Iată animaţia produsă în cadrul atelierului:

Cei mici au avut şi ei parte de un atelier de animaţie sub îndrumarea lui Ion Aramă, absolvent al Facultăţii de Regie Film la UNATC Bucureşti şi participant la prima ediţie a Animation Worksheep – 2011. 12 copii cu vârste între 8-12 ani au contribuit la o scurtă animaţie având ca personaje principale clădiri realizate din hârtie decupată, urmând tema festivalului- Re:Animating Bucharest.

Între 30 octombrie –  2 noiembrie, festivalul revine la Chişinău pentru al patrulea an consecutiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here