„La limita de jos a cerului” – Premiul criticii internaționale la Cottbus

0
502

La limita - making of

Filmul La limita de jos a cerului/ The Unsaved, în regia lui Igor Cobileanski, a câștigat Premiul criticii internaționale – FIPRESCI la Festivalul Internațional de Film de la Cottbus (Germania). Juriul FIPRESCI a apreciat „extraordinara reușită a unui regizor aflat la început”.

„Filmul spune o poveste simplă – aceea a unui tânăr care încearcă să se adapteze la realitățile dure ale lumii capitaliste – însă o face extrem de subtil și cu atenție deosebită pentru detalii. Evită clișeele cinematografiei post-sovietice și refuză să se complacă în autocompătimire. Personajele lui, întru totul individualizate, sunt creionate cu realism, compasiune și din când în când cu umor, conferindu-i poveștii puterea unei parabole”, se arată în argumentul criticilor din juriu.

Înființat în 1991, cu intenția de a reuni cele mai interesante propuneri cinematografice din Europa Centrală și de Est și de a le promova pe piața germană, Festivalul Internațional de Film de la Cottbus a devenit unul dintre cele mai importante evenimente de gen. În fiecare an, Federația Internațională a Criticilor de Film (FIPRESCI) acordă un premiu unui film din competiție.

La limita de jos a cerului a avut premiera mondială în această vară, la Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, și a fost selecționat la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia și la Festivalul Internațional de Film „Molodist” de la Kiev.

Viorel (Igor Babiac) este un traficant mărunt de droguri care trăieşte într-un orăşel uitat de lume din Republica Moldova. Cel mai bun prieten al său (Sergiu Voloc) îl târăşte după el în visul lui nebun de a zbura cu un deltaplan stricat, mama sa îl bate la cap să îşi găsească un serviciu, iar femeia pe care o iubeşte (Ela Ionescu) urmează să plece cu iubitul care trebuie să iasă din arest preventiv. Viorel decide să îşi schimbe viaţa în bine, însă realizează curând că binele e o chestiune relativă…

Scenariul este semnat de Igor Cobileanski și Corneliu Porumboiu. Imaginea poartă semnătura lui Oleg Mutu, iar producător este Alexandru Teodorescu, de la Saga Film.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here