Scurtmetrajul „Sthorzina”, în competiție la Clermont-Ferrand

0
310

sthorzina_02

Scurtmetrajul Sthorzina, scris și regizat de Dan Radu Mihai, a fost selecționat în competiția internațională a Festivalului Internațional de Film de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand (30 ianuarie – 7 februarie 2015), cel mai important eveniment dedicat filmului scurt, ajuns la a 37-a ediție.

Sthorzina este povestea a doi copii dintr un sat aflat lângă Dunăre, la granița dintre România și Serbia. „Viorel are 12 ani și locuiește doar cu bunicul său,  pe care îl ajută să restaureze figurinele unui carusel stricat pe care bătrânul vrea să-l repare. Mirko este fiul în vârstă de 11 ani al unui agent de poliție violent și agresiv care locuiește într-un sat de pe malul sârbesc al Dunării. Atunci când Viorel găsește în podul casei bunicului său un pistol și îi propune lui Mirko să i-l dea, viața celor doi ia o nouă întorsătură”, se arată în sinopsis.

Finalizat în septembrie 2014, filmul este o co-productie România / Serbia / Macedonia. Producător din partea României a fost Elefant Film, iar din partea Serbiei – Bas Celik, compania condusă de Srdan Golubovic, unul dintre cei mai importanți regizori din Serbia.

Din distribuția filmului fac parte actorii Remus Mărgineanu, Șerban Pavlu, Ana Ciontea, Nebosja Glogovac și copiii Andrei Rotaru și Pavle Cemericik. Imaginea filmului a fost realizată de Tudor Mircea, iar scenografia poartă semnătura Iulianei Vâlsan.

Între 28 noiembrie și 6 decembrie, Sthorzina a fost proiectat în competiția uropeană a Festivalului Internațional de Film Scurt de la Leuven (Belgia).

Proiectul a câștigat o finanțare de 112.000 lei la concursul de proiecte organizat de Consiliul Național al Cinematografiei în aprilie 2013.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here