Berlin: Edward Snowden şi azilul

0
1636

Edward Snowden

Autor: Anca Fronescu

CORESPONDENŢĂ DE LA BERLIN. După filmul cu Nick Cave, 20.000 Days on Earth, am plecat spre un film danez. Apoi, în aceeaşi sală, aveam bilet la interviul dat cu puţin timp în urmă de Edward Snowden unui jurnalist german, Hubert Steipel. Poate prea mare saltul de la Nick Cave şi lirica lui la cinismul unei lumi în care Snowden a primit azil în Rusia.

Dar probabil că anii copilăriei petrecuţi cu microfon la telefon şi cu Europa Liberă ascultată sub pat m-au pregătit pentru declaraţii de genul: orice comunicare pe care o ai că simplu cetăţean prin telefon şi reţele virtuale poate şi va fi interceptată de către NSA. Sunt tot felul de condiţii şi prevederi semnate între anumite state, însă, pe scurt şi fără prea multe detalii: dacă NSA vrea să ştie ce, când, unde faci, poate să afle şi o face.

Faptul că sala nu a fost plină (la singura vizionare din festival) m-a surprins şi mi-a dat de gândit un pic: nu ne prea interesează ce şi cum se întâmplă cu datele noastre în era avansată a Internetului? Aşa cum mărturiseşte şi cel care i-a luat interviul lui Snowden, „suntem foarte convinşi că nu avem nimic de ascuns, aşadar de ce să ne fie frică dacă vreun serviciu ne poate scana întreaga identitate”.

Aflăm din interviu că Snowden nu are nopţi nedormite, însă ştirea cum că nişte oficialităţi i-ar trage un glonte în cap îl nelinişteşte într-o oarecare măsură. Răspunde foarte coerent şi analitic la întrebări. E foarte articulat şi ce spune sună plauzibil, if slightly îngrijorător, creepy chiar. Declară că jurnaliştii sunt cei ce trebuie să decidă asupra a ceea ce se difuzează. Au fost în jur de 6-7 ore de material, cu pauză, din care rezultă cam 50 de minute de material editat şi prezentat. În mai urmează să apară un documentar pe acelaşi subiect.

Hubert Steipel, cel care i-a luat interviul, spunea la Q&A că tot ce a declarat şi dezvăluit Snowden până acum s-a dovedit a fi adevărat, ceea ce l-a ajutat să nu se îndoiască de el. Ascultându-l, îmi dă senzaţia că nu poţi avea încredere în nici unul dintre serviciile statului, îmi confirmă temeri. Asta mă nelinişteşte. Îmi creează o stare de disconfort vis-a-vis de lumea în care trăim. Lui Hubert nu-i mai funcţionează linia telefonică fixă, ceea ce el o ia ca pe o glumă. Mărturiseşte că se aşteaptă la ceva mai subtil şi profund din partea serviciilor secrete.

Interviul cu Snowden a fost filmat acum aproape 13 zile, după speech-ul lui Obama legat de NSA şi se pare că a fost transmis de o televiziune germană duminica trecută. Hubert Steipel ştie că vor mai încerca şi alţii să-i ia interviuri. Dar Snowden e precaut şi nu va da prea multe: condiţia să poată primi azil a fost să nu pledeze pentru cauza lui din Rusia. „E normal să respecte condiţiile”, punctează Steipel.

Cu maşina de zăpadă pe covorul roşu

Pe scurt, despre Kraftidioten/ In Order of Disappearance. De mult n-am mai văzut un film cu atâţia morţi care să mă facă să râd atât de mult. Ca să nu mai zic că, la vizionarea filmului pentru presă, sala era plină până la refuz. E vorba de Berlinale Palast, unde a fost şi deschiderea cu vedete şi covor roşu. Şi după, puhoi la conferinţa de presă. Şi pe bună dreptate.

Regizorul Hans Petter Moland strânge în jurul lui crema actoricească masculină norvegiană, daneză, suedeză. O sumedenie de băieţi frumoşi care se împuşcă între ei până la… dispariţie. E şi Stellan Skarsgaard printre ei: „Norvegienii cred că sunt suedez cu un handicap de vorbire”, glumea Stellan la conferinţa de presă.

Skarsgaard şi Moland se cunosc de peste 20 ani, au lucrat la patru filme împreună. Asta se simte (şi se vede şi la conferinţa de presă). Îşi termină unul altuia propoziţiile, râd conspirativ; e un deliciu să-i urmăreşti. Filmul e deja vândut pe multe pieţe, prevăd că o să se tot vorbească de ei, de Kraftidioten. Iar săptămâna viitoare e premieră în Beitostolen, unde s-a filmat şi unde va fi o maşină de dezăpezit pe covorul roşu (au vrut-o şi la Berlinală, dar pentru că există nişte reguli legate de gabaritul acceptabil pe covorul roşu, au renunţat la starul serii).

„Nu ştiu cum vine că norvegienii au mereu idei din astea complet idioate şi toţi se execută. Şi mereu e frig de crapă pietrele când filmezi cu ei. Mie, în toate filmele cu el mi-au îngheţat maxilarele de nu mai puteam să îmi mişc faţa. Ei, măcar aşa nu am mai overacted. Tot e bine!”, glumea Skarsgaard.

Filmul reuşeşte să evoce, păstrându-şi umorul negru, teme legate de imigraţie şi clişee despre naţiuni, stereotipii şi tipicării. E plin de ironii inteligente şi remarci cinice legate de lumea de azi („Summer or welfare. If you can pick a banana from a tree, all is good, you don’t need welfare”). Eu am îndrăznit să-i zic unei prietene după film: parcă am văzut un Tarantino întrecându-l pe Tarantino cu şi mai mult umor (şi zăpadă).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here