Un film afgano-român, „Firuza”, în pregătire

1
467
Kabuli Kid
Kabuli Kid

Regizorul Barmak Akram, remarcat de critica internaţională cu filmul Kabuli Kid (2008) şi premiat pentru regie la TIFF 2009, va realiza un film în colaborare cu Andreea Vălean (co-scenaristă Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii, Eu când vreau să fluier, fluier – piesa de teatru). Firuza va fi povestea unei tinere născute în Moldova, în iunie 1990, care pleacă în Afganistan, la 22 ani de ani, în căutarea tatălui ei afgan, despre care i s-a spus că a murit. Proiectul scris de cineast împreună cu Andreea Vălean va fi produs de Elefant Film România şi Barmak Production.

Firuza tocmai a câştigat premiul oferit de Mediterranean Film Institute la Festivalul Internaţional de Film de la Sofia, în cadrul programului-concurs Sofia Meetings, secţiunea dedicată celui de-al doilea film. Premiul înseamnă, potrivit producătorului Dan Burlac, participarea la un program de dezvoltare a scenariului, mai exact două ateliere de câte două săptămâni în insulele Nissyros şi Samos, şi consiliere online din partea unei echipe internaţionale de specialişti.

MFI Script 2 Film Workshops se desfăşoară sub umbrela programlui MEDIA al Uniunii Europene.

Barmak Akram a fost membru al juriului TIFF anul trecut, după doi ani în care filmul său, Copilul din Kabul, a trecut prin 23 de ţări şi a cules numeroase premii. Drama are ca protagonist un taximetrist care se trezeşte pe bancheta din spate a maşinii sale cu un copil părăsit de mama sa, pe care încearcă apoi să o găsească. Akram a folosit actori neprofesionişti, filmul său fiind unul dintre puţinele realizate vreodată în Afganistan.

Firuza marchează, probabil, şi prima colaborare dintre România şi Afganistan în materie de film.

 

1 COMENTARIU

  1. toate bune si frumoase, dar iar avem povesti cu tinere eroine din Moldova ?!?
    minunat. duceti buhul moldovencelor peste tot. nu lasati un colt pe undeva fara o tanara moldoveanca eroina mare la 22 de ani

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here