Câştigătorii Anim’est 2013! „Boles” ia trofeul ediţiei

0
606
Photo Credits: http://ionutdobre.tumblr.com/
Photo Credits: http://ionutdobre.tumblr.com/

Sâmbătă seara, la Cinema Elvira Popescu, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est şi-a anunţat câştigătorii. Filmele premiate pot fi văzute astăzi, 13 octombrie, de la ora 18.30, la Cinema Patria.

Trofeul Anim’est i-a fost acordat filmului Boles (r. Špela Čadež, 2013), pentru „crearea unui joc actoricesc realist şi nuanţat”. Co-producţia sloveno-germană spune povestea lui Filip, un tânăr care locuieşte într-un cartier sărac şi visează să devină un scriitor faimos şi să trăiască o viaţă luxoasă, într-o parte mai prosperă a oraşului. Anterior, a câştigat Premiul pentru cel mai bun film de animaţie la Animafest Cyprus şi a fost prezentat în competiţia Annecy.

Juriul care a decis premiile a fost alcătuit din Ron Diamond, Theodore Ushev şi Jean-Luc Slock.

Premiul pentru Cel mai bun lungmetraj, oferit de Uniunea Cineaştilor din România, i-a fost oferit filmului Ziua Ciorilor / Le Jour des corneilles (r. Jean-Christophe Dessaint, Franţa, 2012) pentru „atmosfera superbă care conferă subtilitate povestirii”. Producţia franceză, premiată în acest an la festivalurile de film de la Annecy, San Sebastian şi Japan French, este povestea unui băiat şi a tatălui său, care duc o viaţă grea în adâncul pădurii.

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj a fost adjudecat de filmul Scrisori de dragoste / Lettres des femmes (r. Augusto Zanovello, Franţa 2013). O menţiune specială i-a revenit scurtmetrajului Prin tine / Through You (r. Lucette Braune, Olanda, 2013).

Filmul japonez Regele labirintului / Maze King (r. Hakhyun Kim, 2013), prezent anul acesta în programul festivalurilor de la Annecy şi Cannes, a primit trofeul pentru Cel mai bun film studenţesc, oferit de Uniunea Cineaştilor din România. Juriul a oferit o menţiune şi unui alt scurtmetraj din competiţia de film studenţesc, producţiei Bunicul meu cel ciudat / My Strange Grandfather (r. Dina Velikovskaya, 2011).

Premiul pentru Cel mai bun film din secţiunea Balkanimation a mers în Turcia, pentru Mătuşica / Teyze (r. Fulya Tokaoğlu, 2013). Juriul compus din Otto Adler, Joni Männistö şi Anja Struck a premiat povestea bătrânicii îmbrăcată în costum de baie, care trebuie să îşi demonstreze cu orice preţ că poate să sară de pe trambulină, în piscină.

Trofeul Anim'est pentru „Boles”, regia Špela Čadež
Trofeul Anim’est pentru „Boles”, regia Špela Čadež

Premiul pentru cel mai bun film românesc, oferit de Asociaţia Make a Point şi dedicat memoriei Vioricăi Bucur, i-a revenit filmului Somn (r. Mathilde Boiton, 2013). O menţiune specială a primit şi animaţia 2 (r. Ilinca Šeda), pentru „modul degajat şi amuzant cu care tratează un subiect serios”.

Cel mai bun videoclip a fost desemnat Let’s Go (r. Alexis Beaumont, Remi Godin, Franţa, 2012), „o poveste clasică reinterpretată original şi executată absolut surprinzător”, iar Cel mai bun clip publicitar a fost Rollin’ Safari (r. Kyra Buschor, Anna Habermehl, Constantin Paeplow, Germania, 2012).

În secţiunea Minimest, dedicată copiilor, Cel mai bun scurtmetraj a fost Băiatul blond şi oaia lui albă / Le petit blond avec un mouton blanc (r. Eloi Henriod, Franţa, 2013).

Premiul Publicului, oferit unui scurtmetraj din secţiunea Animash, i-a fost acordat filmului Iepurele şi cerbul / Rabbit and Deer (r. Péter Vácz, Ungaria, 2012), o poveste emoţionantă despre prietenia pusă la încercare de obsesia Cerbului pentru cea de-a treia dimensiune.

Cel mai bun proiect din cadrul atelierului de animaţie Project Worksheep, organizat de Anim’est, îi aparţine Anei Cătălina Dobrescu, după cum a decis juriul format din Jean-Luc Slock, Dan Panaitescu şi Sergiu Negulici.

În perioada 24-27 octombrie, va fi organizată cea de-a treia ediţie Anim’est Chişinău, la Cinema Gaudeamus.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here