65 de premiere la Festivalul Internaţional de Film Experimental

0
428

BIEFF

Anul acesta, Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF, 11 – 15 decembrie) are în selecţie 80 de titluri, iar 65 dintre acestea vor fi proiectate pentru prima dată în România, după ce au concurat în marile festivaluri.

Câştigător al Premiului Orizzonti pentru Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de la Veneţia, Invitation, de Yoo Min-Young, este „un film minimalist despre suferinţă şi nevoia de consolare”. Din competiţia Festivalului de la Rotterdam, vor fi aduse la Bucureşti câteva titluri importante. Tokyo Giants, ultima parte a trilogiei lui Nicolas Provost, Plot Point. Cineastul transformă imaginile filmate în spaţii reale, cu locuitorii oraşului Tokyo, în ceea ce pare a fi un film Yakuza; trecătorii anonimi devin, fără ştirea lor, protagonişti de film, iar tehnicile cinema-ului de gen (privirile cu subînţeles, muzica dramatică şi efectele sonore conspirative) creează un suspans irezolvabil şi, în mod surprinzător, chiar firul narativ al filmului.

Câştigător al Menţiunii Speciale a Juriului Oberhausen 2013, Continuity, al artistului vizual Omer Fast, propune „o viziune cu totul originală asupra procesului psihologic al doliului. Un film tulburător, care sfidează cu îndrăzneală coerenţa narativă clasică. Prezentat în premieră la Festivalul de Film de la Roma 2012 şi apoi la Bienala de la Veneţia 2013, Centrul Pompidou, Rotterdam 2013 şi alte festivaluri şi muzee, Da Vinci – ultima parte a trilogiei artistului vizual Yuri Ancarani – „oferă o perspectivă cinematografică impresionantă asupra lumii moderne a sălii de operaţie, în care pacientul pare să aibă doar un rol minor, în vreme ce toţi ochii sunt aţintiţi asupra ecranului de monitorizare medicală”, potrivit organizatorilor.

Câştigător al Leopardului de Aur pentru scurtmetraj la Locarno, The Mass of Men se inspiră din protestele din Londra din 2011. Povestea îl urmăreşte pe Richard, un bărbat de 55 de ani rămas fără slujbă, care întârzie la întâlnirea cu asistentul de şomaj, acest fapt având consecinţe dezastruoase pentru el. Dacă iniţial suntem tentaţi, în mod reflex, să judecăm cu duritate protagoniştii, The Mass of Men, de Gabriel Gauchet, ne schimbă ulterior perspectiva asupra incidentului, punând în discuţie însăşi ideea de moralitate.

Tot de la Locarno vine şi un fantasy haute couture suprarealist, purtând semnătura inconfundabilă a autoarei filmului Attenberg, Athina Tsangari. The Capsule este o fascinantă explorare alegorică a „misterului feminin”. Cu ecouri din Jan Švankmajer, Pina Bausch şi Maya Deren, filmul urmăreşte povestea unei matroane gotice şi a celor şapte tinere discipole, iniţiate în esenţa feminităţii printr-un dans macabru ritualic. Filmul a fost proiectat la Toronto, Sundance, BFI London, Thessaloniki şi multe altele.

Un captivant dialog între memoria colectivă şi cea indiviuală, The King’s Body, de João Pedro Rodrigues, prezentat în premieră la Locarno 2013, oferă o perspectivă inedită asupra istoriei. Sub pretextul unui casting, 24 bărbaţi cu fizic atletic sunt invitaţi să-şi etaleze corpul în faţa camerei, să citească fragmente de cronici despre faptele eroice ale primului rege al Portugaliei şi să vorbească despre istorie, în vreme ce în spatele lor se derulează pe un ecran imagini ale statuii impunătoare a legendarului monarh.

As the Flames Rose, de João Rui Guerra da Mata, creează o paralelă între incendierea Lisabonei şi sfârşitul unei relaţii de dragoste. În vreme ce oraşul dispare în flăcări, un bărbat primeşte un telefon neaşteptat şi scântei din trecutul său pătrund în dormitor, sufocându-i prezentul. Cu influenţe asumate din melodramă şi expresionism, într-un mix surprinzător de ficţiune şi documentar, filmul creează o relaţie cu totul specială între corpul uman şi spaţiu, printr-o mizanscenă elaborată şi prin remarcabila utilizare a clarobscur-ului şi a proiecţiei, potrivit organizatorilor BIEFF.

Cea de-a 4-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF va avea loc în perioada 11-15 decembrie 2013, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here