„Epopeea Naţională Cinematografică”. Filmul istoric şi propaganda în epoca lui Ceauşescu

0
482

Documentarul Epopeea Naţională Cinematografică (2011, 68′), în regia lui Bogdan-Alexandru Jitea, va fi proiectat în premieră luni, 19 decembrie 2011, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38). Proiecţia va fi urmată de o dezbatere la care vor participa istoricul Adrian Cioroianu (moderator), filmologul Cristian Tudor Popescu, jurnalista Florentina Ciuverca, cercetătorul Liviu Tofan, director al Institutului Român de Istorie Recentă, şi realizatorii filmului, Bogdan-Alexandru Jitea şi Floarea Codrea.

Documentarul, o producţie a Institutului Român de Istorie Recentă, tratează problematica filmului istoric din perioada regimului Ceauşescu, o comandă politică pentru care s-au mobilizat resurse materiale şi umane uriaşe şi care a reprezentat un redutabil instrument propagandistic.

„Mitologia socio-economică a primelor decenii a regimului comunist a fost substituită de o mitologie naţională dominată de un panteon laic de personalităţi istorico-mitice. Filmul istoric se situează în această direcţie, întreaga putere de seducţie a cinematografiei servind ilustrării discursului istoriografic oficial al Partidului-Stat personalizat de Conducatorul său. Am căutat să surprindem în filmul nostru principalele teme care animă acest program cinematografic“, declară Bogdan-Alexandru Jitea.

Alături de co-scenarişti, din echipa de documentarişti a făcut parte istoricul Dumitru Lăcătuşu. Imaginea, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Lascu.

Bogdan-Alexandru Jitea este cercetător în cadrul Institutului Român de Istorie Recentă şi doctorand al Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti cu tema „Dizidenţă şi conformism în cinematografia regimului Nicolae Ceauşescu“. Activitatea sa publicistică cuprinde studii academice şi articole cu subiecte din istoria recentă a României.

Floarea Codrea, absolventă a masterului de istoria artei şi filozofia culturii la Universitatea Bucureşti în acest an, a mai participat la realizarea documentarului Cenzurat în R.S.R. Licenţiat în Ştiinţe Politice al Universităţii Bucureşti şi expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Andrei Lascu a semnat imaginea unor documentare realizate de Marius Oprea şi de Nicolae Margineanu.

Accesul la proiecţia şi dezbaterea de la Institutul Cultural Român este liber.

Citeşte şi:

Ceauşescu despre filmele de Hollywood: „Au o concepţie, indiferent că este văcar”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here