A început One World Romania: „Hip-hop, puterea rimelor”

0
155

Cu Scala plină, seara de deschidere a Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului, One World Romania, a avut de oferit un concert inedit – Shamanelism, formaţie alcătuită din deţinuţi din Craiova şi Rahova, o gazdă mai spontană decât mulţi prezentatori de la Oscaruri– Alexandru Solomon,  şi un film „brici” de încălzire, ce promite zile bune pentru cinematografele din centru – The Furious Force of Rhymes/ Hip-hop, puterea rimelor.

Din Bronx, New York, unde cuvintele au început să se înlănţuie în rime în anii ’70, până la Paris, Berlin, Ierusalim şi Dakar, hip-hop-ul, aşa cum e el descris şi cântat de protagonişti, e un relevant şi puternic mijloc de expresie. Sidney e primul prezentator de culoare al unei emisiuni de muzică franţuzeşti, în anii ’80; System Ali e prima formaţie formată din evrei şi arabi din Palestina; ALIF e prima formaţie rap de fete din Senegal (F vine de la „feminism”). Fie că locuiesc în ghetou, lângă Zidul Berlinului, sau au fost crescuţi într-un kibbutz, toţi au ceva de spus despre rasism instituţionalizat, xenofobie, angajament politic, religie, război civil. E de ajuns să deschidă fereastra pentru a avea material pentru zece albume.

O spun/recită articulat şi inteligent, deloc la întâmplare: dacă cineva e musulman în Israel, aceeaşi persoană va fi israeliană în Egipt. Sunt conştienţi că iau şi canalizează ura din jurul lor pentru a face versuri puternice. Ba chiar, iar asta nu o auzi în fiecare zi, găsesc ei înşişi vina în strămoşii lor şefi de trib pentru sclavagism. Deşi globetrotting şi fragmentar, documentarul e remarcabil de unitar şi inspirat. Îşi lasă oamenii să vorbească, fără interviuri cu sociologi şi naraţiune auctorială, şi e plin de muzică. Un debut promiţător pentru un festival ambiţios.

Autor: Dragoş Marin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here