Johnny Depp: „Mi-am construit cariera pe eşecuri”

0
497
Jurnaliştii de la Cannes, urmărind conferinţa pe holuri
Jurnaliştii de la Cannes, urmărind conferinţa pe holuri

Cannes-ul arată astăzi ca după un mic uragan: mii de oamenii mişună în jurul Palatului Festivalurilor în aşteptarea marelui covor roşu pentru Piraţii din Caraibe 4. Defilarea a fost precedată de o conferinţă de presă pentru care jurnaliştii s-au bătut cu încrâncenare, însă, cum n-a fost loc pentru toată lumea, cei mai puţin perseverenţi au urmărit discuţiile strânşi în faţa televizoarelor din holuri. Johnny Depp, calm şi zâmbitor, a dat autografe la final unor ziarişti mai să-şi iasă din fire de bucurie. Penelope Cruz, în schimb, nu s-a oprit din drum.

Partea a patra a francizei care a încasat până acum 2,6 miliarde de dolari se lansează în întreaga lume pe 20 mai, Cannes-ul fiind vârful unei campanii de promovare care a început încă de la filmări. După râsetele şi destinderea cu care a primit presa canneză filmul de aventuri, Piraţilor li se prevede un turneu lung şi sănătos prin cinematografe. Actorii Geoffrey Rush, Ian Mc Shane (Barbă-Neagră), Sam Claflin, Astrid Berges-Frisbey (o sirenă care nu prea reuşeşte să atragă muritorii în valuri), regizorul Rob Marshall şi producătorul Jerry Bruckheimer au luat parte la conferinţă.

„Dacă publicului nu-i va plăcea Piraţii 4, va fi doar vina lui”, a glumit Depp, care şi-a descris personajul, Căpitanul Sparrow, drept „o combinaţie bizară între un star rock din secolul al XVIII-lea, care arată ca Keith Richards, şi Pepe le Pew, un sconcs foarte romantic!”. În plus, calităţile unui bun pirat „sunt ignoranţa şi tenacitatea”.

Ca sursă de inspiraţie pentru Captain Sparrow i-au servit personajele de desene animate, care îşi permit mult mai multe decât un actor în carne şi oase. „Aşa că m-am gândit, n-ar fi grozav să fac un amestec până devin un fel de Bugs Bunny în variantă umană? Pentru asta trebuie să le mulţumesc copiilor mei. Ei au văzut, oricum, mai multe filme de-ale mele decât mine. De multe ori îmi testez personajele pe copiii mei. Şi uneori îmi zic «Gata, opreşte-te!» Dar, după cum vedeţi, încă n-am fost concediat”, a glumit Depp.

„Mă simt foarte confortabil pierzând”

Penelope Cruz a povestit că are cu ea pe platou, în permanenţă, o persoană care o ajută în pronunţarea limbii engleze, care încă îi pune probleme, Geoffrey Rush şi-a amintit cum, într-o zi, la pauza de masă de la filmări s-au adunat 800 de oameni, o echipă uriaşă pentru un film cu un buget similar, iar Ian Mc Shane – căruia i se dau în ultimii ani numai personaje negative – nu şi-ar numi piratul unul negativ, ci „complicat”.

Depp a fost întrebat de rolurile trecute, de blockbustere contra filme de autor, de lucrul cu cineaşti de calibrul lui Jim Jarmusch. „Mă simt foarte confortabil pierzând. În meseria asta contează foarte mult să fii recunoscut pentru munca ta, însă actoria înseamnă şi a experimenta, a naviga pe ape diferite, a coopera. Eu mi-am construit cariera pe eşecuri. Ştiu ce înseamnă să te sune din senin un producător cu care nu ai mai vorbit de ani de zile, să te întrebe dacă nu te interesează un film, apoi să nu mai primeşti un semn de la el câteva luni”, a mărturisit Depp, glumind din nou: „Întotdeauna m-am temut de critici. Mi-a fost frică de ei. De asta am şi venit la Cannes”. De obicei, Hollywood-ul se teme să-şi ducă blockbusterele la Cannes, din cauza cronicilor negative care ar putea influenţa traseul în box-office, însă seria aceasta e atât de iubită, încât nimic n-o va împiedica să-şi umple din nou buzunarele.

În al patrulea film din seria Piraţii din Caraibe: Pe ape şi mai tulburi, Captain Sparrow caută Fântâna Tinereţii, iar în drum i se iveşte o fostă iubită, Angelica (Cruz) despre care nu ştie dacă e îndrăgostită sau se foloseşte de el pentru a ajunge la aceeaşi fântână. Toată lumea intră în aceeaşi cursă, cum poate, iar ţesătura de intrigi şi trădări devine atât groasă încât nu mai ştii cine cu cine e şi de ce. Scenele de luptă sunt coreografiate cu talent, Jack Sparrow e în formă, ca de obicei, iar Penelope Cruz face pe femeia bătăioasă şi bărbătoasă. Nimic cu adevărat nou în apele tulburi ale Piraţilor, însă spectacolul în sine (în 3D) şi verva actorilor merită un drum la cinema.

Corespondenţă susţinută de

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here