Coproducţia italiano-română Sette opere di misericordia/ Şapte fapte de milostenie a fost selecţionată în competiţia Festivalului de Film de la Locarno (3 – 13 august). Filmul de debut al fraţilor Gianluca şi Massimiliano De Serio (foto) este unul dintre cele două titluri anunţate în avans în cursa pentru Leopardul de Aur, alături de cel de-al treilea film al actriţe Mia Hansen-Løve, Un amour de jeunesse.
Pelicula a fost filmată la Torino, în preajma Crăciunului 2010, şi o are în distribuţie pe actriţa Olimpia Melinte (Cele ce plutesc), care joacă alături de unul dintre cei mai celebraţi actori italieni, Roberto Herlitzka (Aldo Moro din Buongiorno, notte al lui Marco Bellocchio). Melinte a fost aleasă în urma unui casting care a durat câteva luni şi pentru care au dat probă 250 de românce. Cei doi regizori sunt recunoscuţi pentru cele două scurtmetraje premiate în numeroase festivaluri şi la gala Academiei Europene de Film: Zakaria şi Mio fratello Yang.
„Pe protagonistă o cheamă Luminiţa şi vine din Republica Moldova, dar pentru că vorbeşte româneşte, am decis să alegem o actriţă din România. E povestea unei fete care trăieşte la periferia unui oraş în care trăim şi noi, Torino. E izolată de restul comunităţii şi doarme într-o maşină pentru care trebuie să plătească în fiecare noapte cu ce reuşeşte să fure din spitalul prin care se învârte zilnic”, explica Gianluca De Serio, într-un interviu acordat Filmreporter.ro în noiembrie 2010. Pentru că vrea să scape de această povară zilnică, Luminiţa decide să fure copilul celor care deţin maşina şi să-l vândă ca să-şi cumpere acte.
Antonio (Herlitzka), un bătrân bolnav de cancer la gât în fază terminală, intră în această poveste fără voia sa: devine victima Luminiţei şi a planului ei, ca apoi raporturile de putere să se inverseze. „Personajele sunt inspirate de oameni pe care i-am cunoscut. Bătrânul e inspirat de bunicul nostru, are foarte multe dintre trăsăturile lui, iar Luminiţa de o infirmieră pe care am întâlnit-o în spital când bunicul nostru era pe moarte şi care avea grijă de o femeie internată lângă el”, detalia Gianluca subiectul filmului.
Pelicula, care a câştigat un grant Eurimages, este produsă de Alessandro Borrelli şi La Sarraz Pictures (www.lasarraz.com), alături de compania Elefant Film, înfiinţată de Ruxandra Zenide, Alexandru Iordăchescu şi Dan Burlac. Finanţarea pe partea românească este privată şi a fost asigurată în asociere cu Petre Dorobanţu – Lezard Film. Bugetul filmului este de aproximativ 800.000 de euro.
Citeşte un reportaj de la casting-ul filmului: Doi regizori italieni caută o Luminiţă în România