Marian Crişan dă lovitura la Locarno

0
600
Yalcin Yilmaz în „Morgen”
Yalcin Yilmaz în „Morgen”

La doi ani după ce Cannes-ul i-a înmânat un Palme d’Or pentru scurtmetraj, Marian Crişan dă lovitura la Locarno, cu lungmetrajul său de debut, Morgen. Filmul a obţinut patru trofee la festivalul elveţian: premiul special al juriului, al doilea ca importanţă din competiţia internaţională, Premiul Juriului Ecumenic, în valoare de 20.000 de franci elveţieni, oferit de Biserica Reformată şi Biserica Catolică din Elveţia, Premiul „Don Quijote” al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Film şi Premiul al III-lea din partea Juriului Junior. Leopardul de Aur i-a revenit anul acesta chinezului Li Hongqi, pentru Han Jia (Winter Vacation).

Morgen e povestea unui emigrant ilegal kurd (Yalcin Yilmaz) care, în drumul lui spre Europa, ajunge la Salonta. Într-o dimineaţă, Nelu (Hathazi Andras), un agent de pază într-un supermarket din orăşelul de pe graniţa româno-ungară, îl pescuieşte din apele râului. Când Bethran îi oferă bani în schimbul promisiunii că-l va ajuta să treacă graniţa, Nelu acceptă. Coproducţie româno- franco-ungară are un buget de circa 890.000 de euro.

Ana Ularu, cea mai bună actriţă

Pe lângă Ana Ularu, remarcată de critici şi recompensată cu Prix Boccalino de la Presse pentru Cea mai bună actriţă, cu rolul deţinutei din Periferic al lui Bogdan George Apetri, de la Locarno s-a întors cu un premiu şi Misiunea Directorului de Resurse Umane, regizat de Eran Riklis. Coproducţia israeliano-română a fost votată de public cel mai bun film din programul de proiecţii în aer liber din Piazza Grande. De partea românească se află producătorii Tudor şi Oana Giurgiu, prin Hai- Hui Entertainment. Tragicomedia este inspirată de un bestseller din 2004 scris de Abraham B. Yehoshua şi descrie drumul unui om dintr-un Ierusalim dominat de violenţă într-un colţ din Europa de Est, pentru a reda umanitatea unei femei pe care nu a cunoscut-o niciodată, potrivit sinopsisului. În distribuţie se află şi Irina Petrescu, alături de protagonistul Mark Ivanir.

Ana Ularu © foto: Saga Film
Ana Ularu © foto: Saga Film

Juriul care a acordat Leopardul de Aur a fost prezidat de regizorul din Singapore Eric Khoo, care a jurizat alături de actriţa iraniană Golshifteh Farahani, actorul francez Melvil Poupaud, cineaştii Lionel Baier (Elveţia) şi Joshua Safdie (SUA).

Trofeul pentru regie a fost adjudecat de canadianul Denis Côté, pentru Curling. Cea mai bună actriţă a fost desemnată Jasna Duricic, pentru performanţa din White White World, de Oleg Novkovic, iar cel mai bun actor – Emmanuel Bilodeau, din Curling.

La festivalul de la Locarno a participat şi lungmetrajul Burta balenei, de Ana Szel şi Ana Lungu, inclus în secţiunea dedicată cineaştilor aflaţi la primul sau al doilea film – Concorso Cineasti del presente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here