Cei care au fost la TIFF ştiu ce înseamnă Baba Zula: vreo patru ore de cântat fără oprire, 5-6 bis-uri, şi o atmosferă cum n-aţi mai văzut de mult. Sâmbăta viitoare, pe 23 septembrie, inventatorii stilului oriental dub – un mix de instrumente tradiţionale, reggae şi electronic – vor cânta la Bucureşti, la Grădina Uranus, în cadrul primului festival de muzică şi cultură balcanică din România, Balkanik. Petrecerea începe, de fapt, cu o zi înainte, la 19.00, cu Taraful Haiducilor şi Salijevic Orkestar.
Baba Zula a făcut deja turul lumii în concerte şi pe cel al marilor ecrane, într-un film premiat cu Ursul de Aur la Berlin, Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul, în regia lui Fatih Akin. Turcii au compus melodii pentru patru filme, au colaborat cu Dr. Das (Asian Dub Foundation), Ralph Carney (saxofonist care a lucrat cu Tom Waits) şi Mad Professor, iar performance-urile lor pe scenă (cu dansatoare din buric) sunt memorabile.
Tot la Balkanik, pentru prima dată în România, va cânta Orchestra Salijevic din Serbia, devenită cunoscută după ce a interpretat muzica din filmul Underground, al lui Emir Kusturica. Lor le aparţin celebrele „Kalasnikov” şi „Mesečina”.
Din Ungaria va sosi Ternipe, unul dintre cele mai autentice grupuri muzicale ţigăneşti (la noi a ajuns hit-ul „Muro shavo kiki”). Un concert va susţin şi Mahala Rai Banda, trupa din Zece Prăjini care mixează muzica lăutărească şi cea de club. Cel de-al doilea album al „regilor din mahala” a fost votat printre cele mai bune ale anului 2009 de revistă de muzică „Songlines”. Cântecul lor, „Magalageasca” (varianta originală şi varianta remixată a lui Shantel), a apărut pe coloana sonoră a filmului Borat.
Preferaţii lui Johnny Depp vor urca şi ei pe scenă: Taraf de Haidouks. Alături de ei, Depp a apărut în filmul The Man Who Cried. Starul îi cheamă la aniversări şi petreceri private şi se declară unul dintre cei mai mare fani.
Pe lângă muzică, Balkanik aduce în fiecare dintre cele două zile, începând de la 14.00, o expoziţie de pictură a lui Paul Hitter, artist cunoscut pentru felul în care exploatează simbolurile, miturile şi tradiţiile balcanice în lucrările sale, un spectacol de pirotehnie şi focuri, susţinut de trupa Crispus, degustări de cafea armenească, un târg de obiecte handmade şi ocazia de a savura berbecuţ turcesc, tocăniţă, sârbească, gulaş şi alte specialităţi preparate de Papa la Şoni.
Festivalul va fi prezentat de George Piştereanu, protagonistul din Eu când vreau să fluier, fluier şi Loverboy.
Biletele costă 35 de lei pentru o zi sau 50 de lei pentru ambele şi se găsesc în reţeaua Eventim şi pe mytichet.ro.
Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală Metropolis.