Documentare românești, în premieră la Astra Film Festival

0
431

AFF_2013

Câteva dintre cele mai așteptate producții românești ale momentului vor fi proiectate în premieră la ediția aniversară de 20 de ani a Astra Film Festival (14 – 20 octombrie). Poveștile autohtone iau forma documentarelor observaționale, de televiziune, eseurilor, docu-dramelor.

Roma Connection (regia Mirel Bran) expune povestea romilor din satul Bărbulești care se află în spatele unor rețele infracționale din Paris și Geneva. The Internet is closing down (regia Alex Lungu) dezbate un subiect care încinge paginile web și nu numai: lipsurile legislației de copyrighting în mediul online din România și din lume.

Cât valorează (în bani) viața unei ființe umane? Depun mărturie pe marele ecran șapte fete din România implicate fără voia lor în traficul de carne vie, în documentarul Speranţe la vânzare (regia Cecilia Felmeri).

Cum se fac audiențele în Primăria din Piatra Neamț în absența primarului aflăm din documentarul observațional, Au nom du Maire (regia Anca Hirțe). Cine distribuie dar mai ales cine primește seringi în regim ambulatoriu în București?Este o realitatea izbitoare surprinsă în City Tour (regia: Andrei – Nicolae Teodorescu).

Documentarul Anul dragonului (regia Adina Popescu și Iulian Ghervas) dezvăluie aspecte din viața comunității chineze din București și încercările lor de a se adapta într-o țară necunoscută. Hay Days (regia Ralph Veraart) prezintă povestea unui cuplu englez care și-a vândut casa din Marea Britanie și a decis să se stabileasca la o fermă într-un sat de munte din județul Harghita.

În premieră la Astra Film Festival va fi proiectat Valea Plângerii (regia: Mihai Andrei Leaha, Iulia Hossu, Andrei Crişan), primul documentar care descrie cinematic operațiunile de deportare și ucidere a romilor în siturile din Transnistria.

Secretele operațiunii (ratate) de asasinare a doi mari scriitori dizidenți stabiliți la Paris, Paul Goma și Virgil Tănase, ies la iveală în Afacerea Tănase. Leapșa pe murite (regia Ionuț Teianu). Cum și de ce a vândut Ceaușescu evreii din România? Vom afla din Evrei de vânzare (regia Radu Gabrea).

Combinatul (regia Maria – Cătălina Andrieş) urmărește comunitatea muncitorilor de la Combinatul de fire sintetice din Vaslui, care nu a încetat să existe indiferent de regimul politic. 8 Martie (regia: Alexandru Belc) le propune spectatorilor să afle ce a fost și ce a rămas din grandoarea și fastul sărbătorii de 8 martie.

La AFF 2013 va fi proiectat și un scurtmetraj documentar, Familia mea, pe scurt (regia Elena Borcea), realizat de o adolescentă de doar 16 ani din Bârlad, despre dinamica familiei în condiţiile în care părinții ei lucrează în străinătate. Filmul a fost proiectat pe piața de filme a Festivalului de la Cannes 2013, în cadrul programului Short Film Corner.

10 X Observator Cultural (regia Marian Baciu) invită spectatorii în culisele publicației cu același nume. Ion (regia Olivier Magis) spune povestea unui cuplu de nevăzători emigrați și integrați în societatea belgiană, iar documentarul Maria (regia Claudiu Mitcu) împărtășește experiența pe care o trăiesc cei care veghează oamenii aflați pe patul de moarte.

„Când mă gândesc la cei 20 de ani de Astra Film Festival, nu pot să nu remarc că subiectele fierbinţi actuale au fost pipăite ca nevroze ale societăţii noastre cu ani în urmă de filmele prezentate la AFF, iar în sălile de proiecţii s-au încins spiritele exact cum s-a întâmplat şi săptămâna trecută pe străzi. Alexandru Solomon a făcut un film proiectat în 1998, Viaţă de câine, despre câinii cu şi fără stăpân din Bucureşti, iar problema mineritului din Apuseni a fost subiect în 2004,  New Eldorado şi în 2012, Roşia Montană, un loc la marginea prăpastiei”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator a Astra Film Festival.

Astra Film Festival 2013, Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Sibiu este organizat de Astra Film – CNM ASTRA şi Fundaţia Astra Film.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here