„Pieta”, de Kim Ki-duk, deschide Festivalul de Film Experimental

0
510

Câştigătorul Leului de Aur de la Veneţia 2012, Pieta, regizat de celebrul cineast coreean Kim Ki-duk, va rula în premieră în România în deschiderea Festivalului Internaţional de Film Experimental – BIEFF, marţi, 20 noiembrie, la Cinema Scala.

Filmul va fi precedat de The Wholly Family, cel mai nou scurtmetraj al lui Terry Gilliam, desemnat Cel mai bun scurtmetraj la Premiile Academiei Europene de Film 2011, anunţă organizatorii.

Mult-aşteptatul Pieta, primit cu elogii la Veneţia, este o relatare nuanţată despre vină, sacrificiu şi ispăşire. Filmul spune povestea unui bărbat care lucrează ca recuperator pentru o companie de împrumut financiar, ameninţându-i brutal pe cei creditaţi, pentru rambursare. Reunit pe neaşteptate cu mama sa, care il abandonase la naştere, cruzimea protagonistului „cedează” în faţa afecţiunii materne şi acesta renunţă la slujbă. Totuşi, faptele sale violente nu rămân fără consecinţe.

Asemănând relaţia protagoniştilor cu Pietà, capodopera lui Michelangelo, filmul foloseşte imaginea Fecioarei Maria îmbrăţişând trupul mort al lui Iisus Hristos pentru a simboliza, după cum spune regizorul, „o îmbrăţişare a durerii şi suferinţei inerentă în toată istoria umană, reprezentând astfel înţelegerea şi împărtăşirea acelei dureri”.

Pieta este o alegorie dură despre capitalismul dus la extrem şi modul în care acesta transformă relaţiile umane. Regizorul a spus în conferinţa de presă de la Veneţia că banul este al treilea personaj principal, alături de mamă şi fiu. „Oamenii de astăzi sunt obsedaţi de fantezia că bunăstarea materială poate rezolva totul. În cele din urmă, vom sfârşi prin a deveni monedă de schimb unii pentru ceilalţi, zdrobindu-ne de asfalt”.

Kim Ki-duk este unul dintre cei mai apreciaţi regizori contemporani, autor al unor filme ca Spring, Summer, Autumn Winter… and Spring (premiat la Locarno 2003 ), 3-Iron (câştigator în 2004 al Leului de Argint şi al premiului FIPRESCI la Veneţia) sau Samaritan Girl (Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor la Berlinale 2004).

Înainte de proiecţia Pieta, BIEFF prezintă publicului român cel mai recent scurtmetraj al lui Terry Gilliam, The Wholly Family, o comedie-aventură suprarealistă, câştigătoare al Premiului pentru cel mai bun scurtmetraj la Premiile Academiei Europene de Film.

Scurtmetrajul The Wholly Family, care va preceda filmul lui Kim Ki-duk, este „o fermecătoare călătorie onirică, felliniană prin percepţia sa asupra viselor şi realităţii ca o experienţă simultană”. Un băieţel, Jake, este pedepsit de părinţi şi trimis la culcare fără să fi mâncat. Visând, Jake transpune evenimente reale ale zilei trecute (senzaţia de foame, păpuşile Pulcinella şi supărarea pe părinţii săi) în coşmarul său despre o cină înspăimântătoare. La rândul ei, realitatea din ziua următoare împrumută ceva din visele de peste noapte, filmul luand o întorsătură neaşteptată, în cheia suprearealistă specifică lui Gilliam.

Noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti – BIEFF va avea loc între 20 şi 25 noiembrie, la Cinema Scala şi Cinema Elvira Popescu. Intrarea la proiecţiile şi evenimentele conexe BIEFF este liberă, în limita locurilor disponibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here