Mihnea Gheorghiu, ceremonie de adio la Uniunea Cineaştilor

0
390

Mihnea Gheorghiu, membru titular al Academiei Române, preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual, şi preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 92 de ani.

Astăzi, între 12.00 şi 15.00, la Cinema Studio va avea loc o ceremonie în memoria scriitorului şi cineastului care a influenţat câteva decenii din cinematografia română.

Născut pe 5 mai 1919, în Bucureşti, Mihnea Gheorghiu a făcut studiile liceale la Craiova, cele universitare la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti şi, în 1947, şi-a dat doctoratul în litere şi filosofie. A continuat specializarea în Franţa, Italia, Marea Britanie şi SUA. În anul 1964, Mihnea Gheorghiu a devenit doctor docent.

A fost lector şi conferenţiar de limbă engleză la Academia de Studii Economice, profesor şi şeful Catedrei de limbă engleză la Universitatea din Bucureşti, profesor şi şef al Catedrei de teatrologie şi filmologie la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Redactor-şef al Scânteii Tineretului, între 1944 şi 1946, apoi fondator al revistei Secolul XX, a fost şi membru al Academiei de Istorie din Caracas, al Asociaţiei internaţionale Shakespeare sau Academiei de Ştiinţe din New York etc. A fost ales membru corespondent al Academiei Române în anul 1974 şi titular în 1996.

Mihnea Gheorghiu a debutat ca scriitor în anul 1937, cu poeme reunite în volumele „Anna-Mad” şi „Ultimul peisaj al oraşului cenuşiu”, urmate de volumele „Balade”, „Ultimul peisaj”, „Întâmplări din Marea Răscoală”, romanul „Enigma din strada presei” şi volumul de povestiri după piesele lui William Shakespeare „Cele două roze”.

Gheorghiu a scris mai multe drame istorice, ca „Tudor din Vladimiri”, „Istorii dramatice”, „Zodia taurului”, „Patetica ’77”, şi scenarii de filme pentru „Porto-Franco”, „Tudor”, „Zodia Fecioarei”, „Pădurea pierdută”, „Cantemir”, „Hyperion”, „Tănase Scatiu”, „Burebista”.

O bună parte din activitatea sa a fost dedicată traducerilor antologice din limba engleză a întregii opere a lui Shakespeare şi Walt Whitman, ca şi a unor scrieri ale lui Robert Burns, F. Cooper, Ch. Dickens, T. Williams ş.a.

A fost decorat cu Meritul Cultural clasa I, Ordinul Apărarea Patriei, Ordinul Pentru Merit, Ordinul Literelor şi Artelor (Franţa), Ordinul pentru Merit (Germania), Ordinul Republicii Italiene, Italian Order of Merit, Order of Orange-Nassau (Olanda). Oraşul New Orleans i-a decernat titlul de cetăţean de onoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here