Se schimbă regulile la Oscar: nu vor mai fi 10 filme nominalizate

1
549

Academia Americană de Film şi-a propus ca cea mai importantă categorie la premiile Oscar– Cel mai bun film – să devină mai „elastică”. La doi ani după ce a mărit numărul titlurilor nominalizate la 10 în loc de 5, instituţia vine cu o nouă regulă: începând din 2012, nu va mai exista un număr fix de filme care intră în finală.

Lista de nominalizări la Cel mai bun film va cuprinde între 5 şi 10 titluri, alese în funcţie de numărul de votanţi care plasează o anumită peliculă pe primul loc în preferinţe – pragul va fi de 5% din totalul voturilor pentru primul loc.

Câte filme trec de pragul impus vom afla abia pe 24 ianuarie 2012, când vor fi anunţate nominalizările. Potrivit reprezentanţilor Academiei, citaţi de „The Hollywood Reporter”, dacă regula aceasta ar fi fost valabilă şi între 2001 şi 2008 (înainte de măsura care dubla numărul filmelor nominalizate), în fiecare an am fi avut câte 6, 7, 8 sau 9 candidate la Oscar. În perioada amintită, cele mai populare filme primeau 20,5% din totalul voturilor, prin urmare, procentul de 5% ar fi un minimum rezonabil, au conchis reprezentanţii Academiei.

„Studiind datele, ne-a sărit în ochi faptul că membrii Academiei au dovedit o admiraţie puternică pentru mai mult de cinci filme. O nominalizare la Cel mai bun film ar trebui să fie indiciul unui merit extraordinar. Dacă sunt doar opt filme care merită asta într-un an, n-ar trebui să fim obligaţi să rotunjim numărul”, a explicat Bruce Davis, director executiv al instituţiei care acordă Oscarurile.

Modificări s-au făcut şi la categoriile „animaţie” şi „efecte vizuale”. Pentru ca secţiunea Cea mai bună animaţie să existe, ar trebui ca în anul respectiv să fi fost lansate minimum opt lungmetraje de animaţie. Totodată, dacă numărul lor este de 8 până la 12, nominalizările vor fi maxim 3, dacă sunt între 13 şi 15 premiere, vor fi maxim 4 finaliste, iar dacă sunt mai mult de 16, lista poate cuprinde 5 pelicule nominalizate.

Cât priveşte efectele speciale, numărul de nominalizări a fost stabilit la 10, în loc de 7.

Cea de-a 84-a ediţie a Oscarurilor va avea loc pe 26 februarie, la Kodak Theatre din Hollywood.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here