Anim’est şi-a ales câştigătorii! „Oh Willy…” ia trofeul ediţiei

0
875
Gala Anim`est 2012. Credit foto - Adi Marineci
Gala Anim`est 2012. Credit foto - Adi Marineci
Gala Anim`est 2012. Credit foto - Adi Marineci
Gala Anim`est 2012. Credit foto – Adi Marineci

Anim’est cu numărul 7 s-a încheiat sâmbătă seara, 13 octombrie, cu o Cinema Patria plină ochi, la fel ca în mai toate serile de festival. Trofeul merge anul acesta în Belgia, pentru Oh Willy… (r. Emma De Swaef, Marc James Roels, 2012)  „o realizare minunată care arată exact așa cum se simte: sensibil și tandru, în timp ce se joacă cu o paletă subtilă de emoții”, potrivit juriului. Regizoarea Emma De Swaef a câştigat în 2009 mențiunea specială a juriului la categoria film studențesc.

Premiul pentru Cel mai bun film de lungmetraj a fost adjudecat de Alois Nebel (r. Tomáš Luňáĸ, Cehia, 2011), pentru „povestea puternică, spusă într-o atmosferă claustrofobică, cu un protagonist complex interpretat extrem de credibil”.

Cel mai bun scurtmetraj a fost desemnat Tatăl/ Father (r. Ivan Bogdanov, Moritz Mayerhofer, Asparuh Petrov, Veljko Popovic, Rositsa Raleva, Dmitry Yagodin, Bulgaria-Croația-Germania, 2012), „un mozaic curajos al unei relații părinte-copil eșuate care demonstrează cea mai expresivă putere a filmului de animație: aceea de a face invizibilul vizibil”. Iar Cel mai bun film românesc de animaţie a fost Hunger, de Alexei Pătraşcu.

Iată premiile Anim’est 2012:

Trofeul Anim’est, în valoare de 2500 de euro, acordat unui film din competiţia de scurtmetraj Internaţional – Oh Willy… (r. Emma De Swaef, Marc James Roels, Belgia, 2012)

Premiul pentru Cel mai bun film de lungmetraj, în valoare de 1000 de euro – Alois Nebel (r. Tomáš Luňáĸ, Cehia, 2011)

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj, în valoare de 1000 de euro, oferit de Opel, se acordă filmului Tatăl/ Father (r. Ivan Bogdanov, Moritz Mayerhofer, Asparuh Petrov, Veljko Popovic, Rositsa Raleva, Dmitry Yagodin, Bulgaria-Croația-Germania, 2012)

Menţiunea Specială a Juriului pentru un scurtmetraj – Bendito Machine IV (r. Jossie Malis, Spania, 2012)

Menţiunea Specială a Juriului pentru un film de scurtmetraj – Despre uciderea porcului/ About Killing the Pig (r. Simone Massi, Italia, 2011)

Premiul pentru Cel mai bun film studenţesc, în valoare de 500 euro – Roire/ Swarming (r. Joni Mannisto, Finlanda, 2011)

Premiul pentru Cel mai bun film românesc, în valoare de 500 de euro, oferit de Asociația Make a Point ( Premiul “Viorica Bucur”) – Hunger (r. Alexei Pătrașcu, 2010)

Premiul pentru Cel mai bun film din secţiunea Balkanimation, în valoare de 500 de euro – O zi anunțată/ Rew Day (r. Svilen Dimitrov, Bulgaria, 2012)

Premiul pentru Cel mai bun videoclip, în valoare de 500 de euro – Have You Seen My Sister Evelyn (r. Hoku Uchiyama, SUA, 2011)

Premiul pentru Cel mai bun clip publicitar – Fish Face (r. Alexander Dietrich, Dominic Eise, Johannes Flick, Germania, 2012)

Premiul Publicului, acordat unui scurtmetraj din secţiunea Animash, oferit de Sony – Cheia lipsă/ The Missing Key (r. Jonathan Nix, Australia, 2011)

Premiul pentru Cel mai bun film de scurtmetraj din secțiunea Minimest , oferit de Canyon – Crăciun cu Clopoțel/ Jingle All the Way (r. Chel White, SUA, 2011)

 

În perioada 28-30 octombrie, la Cluj-Napoca, la Cinema Victoria, poate fi urmărită o selecție de filme de la Anim’est 2012, iar între 1-4 noiembrie, are loc cea de-a doua ediție Anim’est Chișinău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here