Vampirii lui Jim Jarmusch se văd la Bucureşti

0
461

Tilda Swinton - Only Lovers Left Alive1

Noul film al lui Jim Jarmusch, Only Lovers Left Alive, selecţionat anul acesta la Cannes, va fi proiectat în premieră în România la Les Films de Cannes à Bucarest (25 – 31 octombrie, CinemaPRO, Studio, Elvira Popescu). Pentru revista „The Hollywood Reporter”, este „cel mai bun film al lui Jim Jarmusch din ultimii ani, cel mai probabil de la Dead Man, din 1995”.

Tom Hiddleston şi Tilda Swinton au rolurile a doi vampiri sofisticaţi a căror istorie de amor durează de cel puţin câteva secole. Actualmente, el este un muzician underground profund deprimat din cauza drumului pe care a apucat-o omenirea, ea, o femeie puternică şi enigmatică care locuieşte în Tanger. Când se reîntâlnesc, idila lor e perturbată de sosirea surorii ei mai mici (Mia Wasikowska).

Jim Jarmusch este unul dintre cei mai celebraţi autori de film contemporani. Original, idiosincratic, minimalist, cu un umor negru inconfundabil, Jarmusch a regizat filme de referinţă ca Stranger than Paradise (1984), Down by Law (1986), Mystery Train (1989), Night on Earth (1991), Dead Man (1995), Coffee and Cigarettes (2003) sau Broken Flowers (Marele Premiu la Cannes, 2005).

O melodramă captivantă, cu doi actori fermecători în rolurile principale – Tahar Rahim şi Léa Seydoux – este Grand Central, regizată de Rebecca Zlotowski. Producţia proiectată în secţiunea Un Certain Regard la Cannes şi adusă în premieră la Bucureşti a primit atenţie specială din partea criticii internaţionale, care l-a descris drept una dintre cele mai frumoase reveniri la Cannes, după debutul cu Belle épine (inclus în Semaine de la Critique 2011).

Ovaţionat la premiera canneză, Grand Central  s-a plasat printre favoriţii secţiunii la premii. Acţiunea este plasată într-o centrală nucleară, unde un tânăr angajat se îndrăgosteşte de frumoasa soţie a unui coleg.

Doi dintre cei mai influenţi critici de film ai momentului sunt invitaţii festivalului: Scott Foundas, de la „Variety”, şi Nick James, redactorul-şef al prestigioasei revistei britanice „Sight & Sound”. Cei doi critici se vor întâlni cu studenţii şcolilor de film şi vor introduce şi modera discuţiile pe marginea câtorva filme din program.

Scott Foundas este chief film critic al publicaţiei americane „Variety”, poziţie pe care a ocupat-o anterior la renumita revistă „Village Voice”. Între 2010 şi 2012, a ocupat funcţia de director adjunct de programe pentru Film Society du Lincoln Center, fiind în acelaşi timp contributing editor al revistei „Film Comment” şi membru al comitetului de selecţie al New York Film Festival. Articolele sale au apărut şi pe Indiewire.com sau în „The New York Times”. Este consultant special al Festivalului de la Cannes şi membru al National Society of Film Critics din SUA.

Nick James este redactorul-şef al „Sight & Sound”, una dintre cele mai influente publicaţii din lume dedicate cinematografiei, editată de British Film Institute. De-a lungul timpului, Nick James a scris articole despre film, literatură şi artă pentru „The Guardian”, „The Observer”, „The Independent”, „US Vogue”, „Time Out”, „The London Review of Books” şi „The Literary Review”. În 2011, a primit o medalie specială din partea Telluride Film Festival, în numele „Sight & Sound”, pentru remarcabila contribuţie a revistei în lumea filmului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here