Radu Muntean, despre „Vorbitor”: „Ni s-a părut interesant tipul ăsta de dragoste la distanţă, mai mult epistolară”

1
667

Primul lucru pe care îl înveţi probabil când ajungi la închisoare e că regulile nu sunt aceleaşi ca „afară”, nici măcar când e vorba de dragoste. Nevoia de afecţiune a celor închişi între patru pereţi se proiectează asupra oricui e dispus să o împărtăşească, mai ales că iubirea asta rămâne multă vreme o chestie ultra-romanţioasă şi abstractă, dospită în scrisori lungi şi aşteptări.

Despre felul acesta de dragoste, încurajată de o lege recentă, ne vorbesc Radu Muntean şi Alex Baciu într-un documentar difuzat de HBO în premieră, în această seară, de la 20.00. Vorbitor este cel mai viu portret în imagini al dragostei de după gratii şi a regulilor ei nescrise: o să râdeţi, o să vă revoltaţi, o să vă înduioşaţi şi o să-i daţi dreptate, poate, personajului care spune „Dacă preţuiam dragostea şi afară, cum o preţuiesc aicea…”.

Cei doi regizori au filmat cam 20 de zile, împrăştiate pe durata a şase luni, timp în care au trecut prin nouă închisori din ţară: Penitenciarul Băcau, Colibaşi, Craiova, Mărgineni, Târgşor, Târgu Jiu, Tulcea, Galaţi şi Giurgiu. Filmul a fost gândit de la început pentru TV, deşi ar fi meritat un tur prin cinematografe.

„Prospectam pentru alt proiect de documentar când ne-am întâlnit cu Dana Cenuşă, purtătorul de cuvînt al ANP, care ne-a povestit despre epidemia de căsătorii din rândul deţinuţilor. Fenomenul e relativ recent şi se datorează în principal unei legi care reglementează dreptul deţinuţilor la vizite conjugale, în ceea ce se numeşte «camera intimă». Ni s-a părut interesant să aflăm mai multe despre tipul ăsta de dragoste la distanţă, mai mult epistolară, dacă vrei, şi am început să ne documentăm. Tot cu ajutorul Danei Cenuşă, am vizitat mai multe penitenciare şi am luat legătura cu psihologii unităţilor respective, care ne-au îndreptat către potenţialii subiecţi”, explică Radu Muntean pentru Filmreporter.ro.

Radu Muntean şi Alex Baciu au tactul de a pune camera şi a o lăsa să observe şi să asculte. Puţine documentare recente au surprins trăiri mai intense şi limbaj mai viu ca cele din Vorbitor. Unii deţinuţi îşi spun poveştile cu o candoare adorabilă, deşi fundalul nu te lasă niciodată să uiţi că majoritatea sunt acolo pentru crimă.

„Am renunţat la câteva poveşti, pentru că ni s-a părut că nu se mai încadrau în structura de montaj pe care ne-am propus-o. În plus, imediat după începutul filmării, care a fost un eşec, am hotărât să nu băgam în montaj decât cazurile în care am putut filma ambii parteneri. S-a întîmplat că unele poveşti nu s-au confirmat, în puşcărie oamenii au tot timpul să fabuleze şi să-şi inventeze false identităţi, aşa că aceste cazuri se vor putea regăsi doar la capitolul «deleted scenes» în meniul viitorului DVD”, spune Muntean.

Adi şi Ana sunt starurile lui Vorbitor: şi-au scris după ce au văzut fotografii unul cu altul, apoi s-au văzut, s-au căsătorit şi au scris tomuri cu „te iubesc-uri”. De dragul lui, Ana a făcut o scrisoare cât două paturi, din foi lipite una de alta, pe care a desenat o inimă uriaşă, o Maica Domnului cu pruncul, îngeraşi şi mesaje de dragoste (vezi afişul filmului). Fiind în penitenciare diferite, se dau reciproc în judecată doar ca să se vadă în sală, în faţa judecătorului, chit că durează câteva minute, sau fură („furt pe cale amiabilă”).

Foarte emoţionant cazul unor tineri din Iaşi care s-au căsătorit, deşi ea ştia că el urma să petreacă încă 4 ani în închisoare – vreo 11 în total. Au făcut nunta şi un copil în timpul detenţiei lui. Un alt caz i-a mişcat foarte tare pe regizori. „Cred că pe amândoi ne-a emoţionat cel mai tare cazul unui deţinut care a intrat la închisoare pentru 25 de ani, cu o lună înainte să i se nască primul copil. Cel mai devreme se va putea elibera în 18 ani, cînd fiica lui va fi deja majoră. Între timp, soţia îl aşteaptă şi îl vizitează de două ori pe lună”,  spune Radu Muntean.

Vorbitor este cel de-al nouălea documentar original produs de HBO România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here