A murit actorul Peter O’Toole

0
611

Venus2006_Peter_oToole

Celebrul actor irlandez Peter O’Toole a murit la spitalul Wellington din Londra, după o lungă suferinţă, anunță presa britanică, citată de Mediafax. În iulie anul trecut, actorul devenit celebru graţie rolului din filmul Lawrence al Arabiei (1962) a anunţat că se retrage din activitate.

„Pentru mine, a sosit timpul să arunc prosopul. Să mă îndepărtez de scenă şi de cinema. Nu mai am inimă să fac asta. Nu voi reveni. Viaţa mea profesională de actor – pe ecran şi pe scenă – mi-a adus sprijinul publicului, împlinire emoţională şi confort material”, a declarat O’Toole, citat de revista People.

„M-a adus în contact cu oameni minunaţi, prieteni buni cu care am împărtăşit destinul inevitabil al tuturor actorilor: eşecurile şi succesele. Totuşi, cred că fiecare trebuie să decidă el însuşi când vine vremea să se retragă. Din acest motiv îmi iau adio de la meserie, cu ochii uscaţi şi cu o gratitudine profundă”, a adăugat actorul.

Fiu al unui agent de pariuri irlandez, Peter O’Toole şi-a petrecut tinereţea în nordul Angliei. După liceu, a devenit jurnalist şi a lucrat pentru serviciul de comunicaţii din Marina Regală britanică, înainte de a deveni actor. A urmat cursurile Academiei regale de arte dramatice în compania lui Albert Finney, Alan Bates şi Richard Harris, viitori actori celebri.

A urcat pe scenă pentru prima dată la vârsta de 17 ani, la Londra, şi a jucat apoi în drame de Shakespeare, înainte de a da lovitura şi pe marele ecran cu filmul Lawrence al Arabiei, în regia lui David Lean.

Probleme de sănătate, atribuite iniţial alcoolismului, dar care s-au dovedit ulterior a fi fost cauzate de un cancer la stomac, i-au ameninţat cariera şi viaţa în anii 1970, dar O’Toole a depăşit aceste obstacole.

Peter O’Toole a primit opt nominalizări la premiile Oscar pe parcursul carierei sale, fiind recunoscut pentru câteva interpretări remarcabile în filme precum Caligula (1979) şi Ultimul împărat (1987), fără a câştiga însă trofeul. Actorul irlandez a câştigat totuşi patru Globuri de Aur, un premiu BAFTA, un premiu Emmy şi a primit din partea Academiei de film americane Oscarul onorific pentru întreaga carieră în anul 2003.

În ultimii ani, a fost lăudat pentru prestația sa în piesa de teatru Jeffrey Bernard is Unwell, dar şi pentru rolul din versiunea televizată a acesteia, o producţie care prezintă viaţa unui jurnalist britanic alcoolic.

Ultimele filme în care a jucat Peter O’Toole, Katherine of Alexandria şi Mary Mother of Christ, urmează să fie lansate anul viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here