UPDATE. La sfârşitul acestei săptămâni, Michael Russell, publicistul Globurilor de Aur timp de 17 ani, a dat în judecată HFPA cerând 2 milioane de dolari despăgubire. Acesta susţine că fost concediat după ce a ameninţat că va face publice practicile neortodoxe ale Asociaţiei care oferă premiile anuale. Mai exact, în schimbul nominalizării unor filme, membrii ei ar accepta de la producători bani, cadouri costisitoare şi excursii. Schema de plată ar fi una bine pusă la punct, acuză publicistul, căruia i s-ar fi cerut să ascundă sub preş, în toţi aceşti ani, foarte multe poveşti compromiţătoare.
Prestigiul Globurilor de Aur a suferit o cădere de la etajul 15 în lumea filmului, după ce The Tourist şi Burlesque au fost strecurate printre nominalizări. Iar motivul nu ar fi fost gusturile aparent îndoielnice ale jurnaliştilor votanţi – cel puţin în cazul lui Burlesque – ci o excursie de 5 stele la Las Vegas, plătită de Sony Pictures, unde Cher a cântat pentru votanţi. E posibil ca, după mica furtună stârnită, în noaptea asta (după 3 a.m., ora României) nici unul dintre cele două filme să nu se aleagă cu vreun trofeu (noi mizăm oricum pe Alice în ţara minunilor la musical/comedie).
Există totuşi circumstanţe atenuante în cazul lor? „Variety” ar invoca una esenţială: aceea că 2010 a fost un an al dramelor. Prin urmare, categoria comedie / musical – unde intră cele două filme – a fost atât de săracă în opţiuni (poţi să te opreşti la Due Date sau Gulliver’s Travels?), încât Asociaţia Presei Străine de la Hollywood s-a mulţumit cu ce-a găsit. Deşi categoria în sine îi pune mai mereu în dificultate, cei 81 de membri votanţi nu vor să renunţe la ea. „Starurile cu care am discutat consideră că acesta este unul dintre punctele forte ale Globurilor de Aur, faptul că avem categoria comedie/ musical”, a explicat Philip Berk, preşedintele HFPA (Hollywood Foreign Press Association), pentru „Variety”.
Tot el apără opţiunea pentru cele două filme, cu o agresivitate pe măsura sarcasmului cu care au fost întâmpinate nominalizările. „Nu mi-e ruşine cu The Tourist. Se întâmplă că membrilor noştri le-a plăcut filmul. Pe drept cuvânt sau nu, nu pot spune. Mi se pare că seamănă cu situaţia lui Midnight, un film făcut în anii 30, cu un plot dezastruos, dar cu ceva foarte seducător în el. Iar Johnny Depp şi Angelina Jolie sunt oameni pe care ne place să-i privim pe ecran”, a explicat Berk, ca răspuns la opiniile majorităţii criticilor, care au desfiinţat filmul.
„De ce suntem condamnaţi că am ales un film ca The Tourist? Că l-am votat ca să aducem staruri la gală? N-am auzit pe nimeni vreodată să-şi completeze formularul de vot în aşa fel încât să-l ajute pe Philip Berk să-şi aducă vedete la Globurile de Aur. E atât de absurd!”, a adăugat jurnalistul.
Nu doar prezenţa celor două titluri a fost ridiculizată, ci şi includerea lui The Tourist în categoria „comedie”, când mai toată lumea l-a perceput ca fiind din tabăra cealaltă. Se pare că asta a fost opţiunea regizorului Florian Henckel Von Donnersmarck, care l-a descris drept comedie, deşi Sony Pictures intenţiona să-l marketeze ca dramă. Iar membrii HFPA i-au dat cineastului ultimul cuvânt.
În noaptea asta, pariem că Natalie Portman va urca pe scenă pentru un Glob de Aur la interpretare feminină , alături de Colin Firth sau James Franco la cea masculină. La Cel mai bun film (dramă), scorurile sunt foarte strânse: The King’s Speech şi The Social Network stau umăr la umăr, nu departe de Black Swan. Iar dintre filmele străine nominalizate, Biutiful şi Io Sono l’Amore au cele mai mari şanse.
Lista completă a nominalizărilor
Cel mai bun film dramatic
Black Swan
The Fighter
Inception
The King’s Speech
The Social Network
Cel mai bun film muzical sau comedie
Alice in Wonderland
Burlesque
The Kids Are All Right
Red
The Tourist
Cel mai bun actor într-un rol dramatic
Jesse Eisenberg, The Social Network
Colin Firth, The King’s Speech
James Franco, 127 Hours
Ryan Gosling, Blue Valentine
Mark Wahlberg, The Fighter
Cea mai bună actriţă într-un rol dramatic
Halle Berry, Frankie and Alice
Nicole Kidman, Rabbit Hole
Jennifer Lawrence, Winter’s Bone
Natalie Portman, Black Swan
Michelle Williams, Blue Valentine
Cel mai bun actor într-o comedie sau un musical
Johnny Depp, The Tourist
Johnny Depp, Alice in Wonderland
Paul Giamatti, Barney’s Version
Jake Gyllenhaal, Love and Other Drugs
Kevin Spacey, Casino Jack
Cea mai bună actriţă într-o comedie sau un musical
Annette Bening, The Kids Are All Right
Anne Hathaway, Love and Other Drugs
Angelina Jolie, The Tourist
Julianne Moore, The Kids Are All Right
Emma Stone, Easy A
Cel mai bun actor într-un rol secundar
Christian Bale, The Fighter
Michael Douglas, Wall Street: Money Never Sleeps
Andrew Garfield, The Social Network
Jeremy Renner, The Town
Geoffrey Rush, The King’s Speech
Cea mai bună actriţă într-un rol secundar
Amy Adams, The Fighter
Helena Bonham Carter, The King’s Speech
Mila Kunis, Black Swan
Melissa Leo, The Fighter
Jacki Weaver
Cel mai bun regizor
Darren Aronofsky, Black Swan
David Fincher, The Social Network
Tom Hooper, The King’s Speech
Christopher Nolan, Inception
David O. Russell, The Fighter
Cel mai bun scenariu
127 Hours: Danny Boyle, Simon Beaufoy
Inception: Christopher Nolan
The Kids Are All Right: Stuart Blumberg, Lisa Cholodenko
The King’s Speech: David Seidler
The Social Network: Aaron Sorkin
Cel mai bun film animat
Despicable Me
How to Train Your Dragon
L’Illusioniste
Tangled
Toy Story 3
Cel mai bun film străin
Biutiful – AlejandroGonzalez Innaritu
Concertul – Radu Mihăileanu
Kray – Aleksei Uchitel
Io Sono l’amore – Luca Guadagnino
Haevnen – Susanne Bier
Nominalizările la Globurile de Aur: suspecţii aşteptaţi
nominalizarea lui Burlesque nu mi se pare nepotrivită. e singurul muzical facut de Hollywood anul acesta, asa ca nu cred ca a existat optiuni. dar cu siguranta existau multe comedii care ar fi putut inlocui The Tourist ( si de ce nu, la nevoie, chiar si pe Burlesque – cu care simpatizez putin). Scoot Pilgrim? cronici bune a primit si Greenberg. dar au preferat sa nominalizeze aceste doua filme si asta e. au fost neinspirati. dar este probabil cel mai bun lucru pe care l-au facut sezonului premiilor de anul acesta. 90 de oameni necunoscuti nu au de ce sa influenteze Oscarurile atat de mult, iar anul asta sper ( cred) ca nu au credibilitatea de a face asta. 😀
in acelasi timp recunosc ca as fi vrut sa am unde sa ma uit la Globurile de Aur. pentru actori, filme si discursuri. sunt convins ca si favoritii mei vor lua premii. dar cum niciun post de televiziune romanesc nu a anuntat difuzarea ceremoniei voi dormi linistit noaptea asta si voi astepta sa aflu premiile abia maine dimineata.
Am o vaga senzatie ca nu e vorba doar de preferinte:D Fiind doar 81 de oameni, e simplu sa-i influentezi, iar producatorii se pare ca stiu deja pana unde se poate merge. Am dat un update la articol cu o informatie aparuta ieri: fostul publicist al HFPA a dat in judecata Asociatia si ii acuza pe membrii ei ca accepta bani si cadouri in schimbul nominalizarilor. Ceea ce, daca se va dovedi adevarat, discrediteaza complet Asociatia.
bineinteles toate astea raman sa se dovedeasca. 😀 in acelasi timp sunt curios daca aceste semne de intrebare vor afecta premiile din seara asta si nominalizarile de anul viitor.