Noul film al lui Tudor Giurgiu, „De ce eu?”, selecționat la Festivalul de la Berlin

0
467

Emilian Oprea2

Thriller-ul politic De ce eu?, noul film al lui Tudor Giurgiu,, va avea premiera mondială în selecția oficială a celei de-a 65-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (5 – 15 februarie 2015). Cel de-al treilea lungmetraj al lui Giurgiu, inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, va fi proiectat în secțiunea Panorama Special, dedicată premierelor importante din cinema-ul independent și producțiilor americane de anvergură.

Premiera  este programată pe 11 februarie 2015, la ora locală 20.00. Regizorul și o parte din echipă vor lua parte la proiecția de gală de la Kino International și se vor întâlni cu jurnaliștii străini în cadrul unei conferințe de presă transmise online. Tudor Giurgiu a mai fost selecționat la Berlin în 2006, cu Legături bolnăvicioase, proiectat în Panorama.

Printre producțiile prezentate în Panorama în ultimii ani se află titluri multi-premiate ca The Act of Killing (Cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film) sau The Broken Circle Breakdown, ambele nominalizate la Oscar.

De ce eu? va fi lansat pe în cinematografe pe 27 februarie 2015.

Potrivit sinopsisului, Cristian (Emilian Oprea) este  un tanăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.

În rolul principal apare Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, aflat la primul său rol principal într-un lungmetraj de cinema. Oprea poate fi văzut și în lungmetrajul Autoportretul unei fete cuminți, regizat de Ana Lungu și selecționat la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam, dar și în următorul film al lui Marian Crișan, Orizont, o versiune modernă a nuvelei Moara cu noroc. Distribuția e întregită de actorii Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu.

Loredana Novak și Tudor Giurgiu semnează scenariul filmului. Director de imagine este Marius Panduru, montajul este semnat de Lemhényi Réka, de scenografie s-a ocupat Cristian Niculescu, iar costumele au fost create de Szélyes Andrea. Muzica este compusă de Viktor Chouchkov.

În România, filmul va fi distribuit de Ro Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here