Lumea filmului freamătă astăzi pe Coasta de Azur, când mai sunt câteva ore până la deschiderea oficială a Festivalului de la Cannes. Sub privirile superbei Marilyn Monroe, primele staruri vor urca pe covorul roşu în această seară pentru un prim film din competiţie – Moonrise Kingdom, în regia lui Wes Anderson (The Royal Tenenbaums, The Darjeeling Limited, Fantastic Mr. Fox). Edward Norton, Bruce Willis, Bill Murray, Frances McDormand şi Tilda Swinton sunt pe afiş şi pe lista invitaţilor la Cannes.
Glamour din plin şi în partea juraţilor, cu Jean-Paul Gaultier, Diane Kruger şi Ewan McGregor în frunte. Îi completează Nanni Moretti, preşedintele juriului, Alexander Payne (The Descendants) şi Raoul Peck (regizor haitian), Hiam Abbass (actriţă şi regizoare palestiniană), Andrea Arnold (regizor şi scenarist), Emmanuelle Devos (actriţă).
Undeva în idealiştii ani 60, doi adolescenţi îndrăgostiţi îi pun pe jar pe părinţi şi pe şeriful local fugind de acasă – este, pe scurt, povestea din Moonrise Kingdom, pe care francezii o vor urmări în cinematografele din toată ţara, odată cu ceremonia de la Palatul Festivalurilor, transmisă live. Amfitrioană este Berenice Bejo, starul feminin din The Artist.
România are o delegaţie puternică anul acesta la Cannes. Pe 18 mai, După dealuri al lui Cristian Mungiu va avea proiecţia pentru presă, iar sâmbătă, de la 15.30, pe cea oficială. Presiunea este considerabilă pentru un regizor care se întoarce la Cannes după un Palme d’Or (acum 5 ani, pentru 432). Vor lua parte la premiera mondială a filmului actorii Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Dana Tapalagă, Valeriu Andriuţă, Cătălina Harabagiu, Gina Ţandură, Victoria Agache.
Oleg Mutu, probabil singurul director de imagine cu două filme în cursa pentru Palme d’Or – După dealuri şi In the Fog, al lui Sergei Loznitsa – va lipsi de pe Croazetă. Va reveni, în schimb, Vlad Ivanov, cu rolul unui căpitan nazist odios în filmul ucraineanului Loznitsa.
Paul Negoescu îşi va duce scurtmetrajul Orizont în Semaine de la Critique, iar Cristi Iftime va merge la Cannes pentru Tabăra din Răzoare, inclus in Cinefondation. Producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan a fost selectată în programul Producers on the Move, cu Domestic al lui Adrian Sitaru, dar va fi acolo şi pentru Nu mă atinge-mă, al Adinei Pintilie (Atelierul Cinefondation). Tot în Semaine de la Critique, dar din partea Suediei, îşi va prezenta scurtmetrajul Family Dinner şi Ştefan Constantinescu, artist român stabilit la Stockholm.
Standul României e la locul lui, pentru al şaptelea an consecutiv, la fel şi petrecerea românilor, programată în primul weekend, după premiera filmului lui Cristian Mungiu.
Iată cele 21 de filme care intră anul acesta în cursa Palme d’Or:
Amour, regia Michael Haneke
Cu o presiune similară pe umerii săi revine la Cannes şi Michael Haneke, premiat cu Palme d’Or pentru Panglica albă în 2009. Filmul se anunţă o experienţă destul de dură, în stilul Haneke: dragostea a doi octogenari, foşti profesori de muzică, e pusă la încercare atunci când ea suferă un atac cerebral şi rămâne parţial paralizată. Jean-Louis Trintignant revine pe ecran după 30 de ani, alături de Emmanuelle Riva (Hiroshima, mon amour) şi Isabelle Huppert.
The Angels’ Share, regia Ken Loach
Puţine dintre filmele lui Ken Loach nu au ajuns şi la Cannes. Britanicul vine de data aceasta cu o comede despre un trouble-maker (Paul Brannigan) recunoscut şi, de curând, părinte, care găseşte noi sensuri vieţii după o vizită la o distilerie de whiskey. Scenariul e scris de vechiul său colaborator, Paul Laverty.
Baad el mawkeaa/ After the Battle, regia Yousry Nasrallah
Un film pe un subiect fierbinte: un bărbat instruit să-i atace pe protestatarii împotriva lui Hosni Mubarak, în Piaţa Tahrir, rămâne fără muncă, izolat şi umilit, după ce regimul cade. Locuieşte retras cu familia şi copiii în apropiere de Piramide, iar întâlnirea cu o egipteancă bogată care lucrează în publicitate îi schimbă viaţa.
După dealuri/ Beyond the Hills, Cristian Mungiu
Filmul inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran va genera cu siguranţă multe discuţii. E povestea a două fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina (Cristina Flutur) se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa (Cosmina Stratan), prietena ei din copilărie faţă de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă.
Valeriu Andriuţă (Părintele), care a jucat în toate scurtmetrajele lui Mungiu şi în Occident, face un rol memorabil alături de Dana Tapalagă (Maica stareţă) şi cele două actriţe debutante, Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, ambele din Iaşi.
Cosmopolis, David Cronenberg
Mult-aşteptata adaptare după romanul lui Don DeLillo îl are cap de afiş pe Robert Pattinson, în rolul unui tânăr miliardar care trăieşte o zi bizară şi tumultoasă călătorind cu limuzina prin Manhattan. În distribuţie – Juliette Binoche, Mathieu Amalric, Samantha Morton, Paul Giamatti.
Holy Motors, Leos Carax
Un om călătoreşte prin multiple vieţi paralele şi este, pe rând, criminal, cerşetor, CEO, creatură bizară şi tată de familie, în Holly Motors. E primul lungmetraj al lui Leos Carax după Pola X, din 1999. Denis Lavant, Eva Mendes, Kylie Minogue, Michel Piccoli, Edith Scob figurează în distribuţie.
The Hunt, Thomas Vinterberg
Extrem de interesant sună şi The Hunt, din mai multe motive, două dintre ele fiind Thomas Vinterberg şi Mads Mikkelsen, în rolul principal. După un divorţ extenuant, un bărbat încearcă să-şi regăsească liniştea – are o nouă iubită, un nou job – şi să reînnoade relaţiile cu fiul său, adolescent. Însă lucrurile o iau razna şi, în seara de Crăciun, un orăşel întreg e cuprins de isterie, în timp ce bărbatul e disperat să-şi recâştige demnitatea.
Killing Them Softly, regia Andrew Dominik
Filmul lui Dominik a circulat iniţial cu titlul Cogan’s Trade şi e, din nou, o dramă cât se poate de masculină, ca şi The Assasination of Jesse James by the Coward Robert Ford. Din plutonul de bărbaţi pe care filmul îi va aduce la Cannes fac parte Brad Pitt, Ray Liotta, James Gandolfini, Scott McNairy, Ben Mendelsohn. Pitt, într-un outfit care aminteşte de Fight Club, este un anchetator care cercetează un jaf executat în timpul unei partide de poker protejate de Mafie.
In Another Country, Hong Sang-soo
Trei femei purtând numele Anne se cazează la acelaşi mic hotel de lângă plajă, în oraşul Mogang din Coreea de Sud. Prima este o regizoare de succes, a doua este o femeie căsătorită care are o relaţie extraconjugală cu un coreean, iar a treia s-a retras aici după ce soţul a părăsit-o pentru o tânără coreeană. Isabelle Huppert e una dintre ele.
In the Fog, Sergei Loznitsa
Noul film al regizorului ucrainean se menţine în registrul întunecat şi violent al lui My Joy, cel puţin după sinopsis. Bazat pe romanul rus cu acelaşi nume, filmul are în centru un bărbat suspectat de trădare, în iarna lui 1942, şi dus undeva în pădure de doi partizani, pentru a fi ucis. Departe de ochii lumii, el încearcă să ia o decizie morală în condiţii imorale. Vlad Ivanov este un căpitan nazist crud. Oleg Mutu semnează din nou imaginea.
Lawless, regia John Hillcoat
Din nou o poveste americană în cursa pentru Palme d’Or. Faimoasa istorie adevărată a fraţilor Bondurant, care au cureierat Virginia în anii prohibiţiei vânzând băutură la negru, îi reuneşte pe Shia LaBoeuf, Tom Hardy, Guy Pearce, Jason Clarke, Jessica Chastain şi Mia Wasikowska. E o ecranizare după romanul autobiografic al lui Matt Bondurant, The Wettest County in the World.
Like Someone in Love, Abbas Kiarostami
Obizară poveste de dragoste între o studentă care se prostituează pentru a-şi plăti studiile şi un profesor în vârstă. Rin Takanashi şi Tadashi Okuno sunt protagoniştii ei. Abbas Kiarostami revine la Cannes după o altă poveste de dragoste, cea din Certified Copy.
Mud, regia Jeff Nichols
Din inima Americii vine şi povestea din Mud. Doi băieţi descoperă pe o insulă din Mississipi un tip ciudat, care îşi spune Mud şi care le istoriseşte lucruri care par fantasmagorice. Că a omorât un tip în Texas şi că pe capul lui e pusă o recompensă grasă, că în oraş îl aşteaptă iubirea vieţii lui, o femeie frumoasă, şi multe altele. Cei doi îl ajută să plece de pe insulă şi constată curând că totul era cât se poate de adevărat. Matthew McConaughey şi Reese Whitherspoon sunt pe afiş.
On the Road, Walter Salles
Generaţia beat străbătând America – o adaptare după celebra carte a lui Jack Kerouac, semnată de cel care a regizat The Motorcycle Diaries. Lume bună printre beatnicii lui Sales: Sam Riley şi Dean Moriarty sunt capete de afiş, alături de Kristen Stewart, Amy Adams, Kirsten Dunst, Viggo Mortensen, Alice Braga, Elizabeth Moss.
The Paperboy, Lee Daniels
Din nou Matthew McConaughey într-o dramă despre iubire, decepţie şi minciună. Un tânăr se oferă să ajute un reporter să descopere adevărul despre un condamnat la moarte care s-ar putea să nu fie vinovat. În timpul procesului, se află însă că tânărul e iubitul victimei. Zac Efron e şi el în distribuţie.
Paradies: Liebe, Ulrich Seidl
Unul dintre cele mai aşteptate filme din competiţie, marca Urlich Seidl. Un film despre exploatare şi diferenţe rasiale. Undeva în Kenya există o plajă unde femeile în vârstă din Europa vin pentru turism sexual şi unde africanii tineri îşi oferă trupul contra bani.
Post tenebras lux, Carlos Reygadas
Un film parţial autobiografic, plasat în Mexic, Anglia, Spania şi Belgia, locuri în care Carlos Reygadas a trăit. Cineastul l-a descris ca pe un film „în care va interveni pe cât de puţin posibil, ca o pictură expresionistă în care încerci să exprimi ce simţi pictând mai degrabă decât să portretizezi ceva cu acurateţe”.
Reality, Matteo Garrone
O tragi-comedie despre influenţa reality show-urilor asupra oamenilor şi despre iluzia notorietăţii într-o ţară dominată de imperiul divertismentului TV. Luciano este un napoletan obişnuit, dar cu aptitudini de entertainer recunoscute de familie şi apropiaţi. Într-o zi, decide să se înscrie la Big Brother şi percepţia lui asupra realităţii începe să se schimbe. Garrone lucrează şi de data asta cu non-profesionişti.
De Rouille et d’Os, Jacques Audiard
Un bărbat are de făcut alegeri dificile. Atunci când o fostă iubită vine la el cu copilul lui şi i-l pune în braţe, el trebuie să decidă cum va continua viaţa sa de atunci încolo. Marion Cotillard e starul de pe afiş, însă protagonist e Matthias Schoenarts. Audiard a fost premiat în 2010 la Cannes pentru Un profet.
Vous n’avez encore rien vu, regia Alain Resnais
Veteranul Alain Resnais revine la Cannes cu o poveste din lumea teatrului. De dincolo de mormânt, un dramaturg îi adună la un loc pe toţi cei care au jucat vreodată în piesa sa. Sabine Azéma, Pierre Arditi, Anne Consigny, Lambert Wilson intră în distribuţie.
Taste of Money, Im Sang-soo
Imoralitate, corupţie, seducţie şi secrete în lumea familiilor extrem de bogate din Coreea de Sud. Un tânăr secretar al unei femei foarte puternice în lumea afacerilor este sedus de aceasta după ce el îi dezvăluie că soţul o înşală cu o bonă tânără. Însă de el se ataşează singura fiinţă cu sufletul curat din jurul lui, fiica femeii de afaceri. Prins între cele două lumi, tânărul trebuie să ia o decizie radicală.
Începe cursa pentru Palme d’Or: filmele din competiţie, în imagini http://t.co/2aIuLTwk via @cdplit
Începe cursa pentru Palme d’Or: filmele din competiţie, în imagini http://t.co/bbTMCSkD
RT @george_c: Începe cursa pentru Palme d’Or: filmele din competiţie, în imagini http://t.co/bbTMCSkD
Nu am inteles chestia cu ” Jean-Louis Trintignant revine pe ecran după 30 de ani” …