Lucian Pintilie, invitat la Divan

0
290

divan nou 1La 20 de ani de la filmările pentru O vară de neuitat/ Un été inoubliable, în Dobrogea, la granița cu Bulgaria, Lucian Pintilie își va introduce filmul în Portul Cultural Cetate, la cea de-a cincea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară.

Un căpitan persecutat şi familia sa încearcă să se adapteze într-o garnizoană de graniţă unde au loc conflicte cu comitagiii bulgari. Povestea este relatată de fiul lor, ajuns la maturitate, și pentru care vara de atunci a fost de neuitat, probabil cea mai frumoasă.

O vară de neuitat a fost prezentat la Cannes în 1994, iar din distribuție fac parte Kristin Scott Thomas, Claudiu Bleonţ, Olga Tudorache, George Constantin, Marcel Iureş, Răzvan Vasilescu, Ioan Gyuri Pascu.

În 1995, anul lansării, filmul a câştigat Premiul UCIN pentru scenografie.

Printre invitații speciali se află și regizorul grec Nikos Grammatikos, cu filmul Regele/ O vasilias, o încercare de explorare a satului grecesc prin intermediul unui tânăr care vrea să o ia de la capăt, după ce și-a petrecut o mare parte din viață sub influența drogurilor. Regele/ O vasilias a fost distins cu Marele Premiu Piramida de Aur la Cairo (2003), Premiul pentru interpretare (Vanghelis Mourikis), premiul pentru Cele mai bune decoruri (Youla Zoiopolou), premiul al treilea în competiţia pentru Cel mai bun film la Salonic (2002) .

Cea de-a cincea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară, care va avea loc în perioada 26 – 31 august în Portul Cultural Cetate (județul Dolj), va fi dedicată temei „Eroi şi antieroi din Balcani”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here