Noaptea Albă a filmului românesc: de la „Love Building” la „Moromeţii”

0
532

NAFR

Vineri, 20 septembrie, cinematografele din Bucureşti rămân deschise până spre dimineaţă, pentru spectatorii Nopţii Albe a Filmelor Româneşti. Programul de anul acesta cuprinde atât premiere recente – lungmetraje, documentare şi scurtmetraje – cât şi filme de arhivă.

Filmele vor fi proiectate la Cinema Studio, CinemaPRO, Cinema Elvira Popescu, Muzeul Naţional al Tăranului Român, Parcul Herăstrău, Club Control, Dianei 4, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”.

În avanpremieră va fi proiectat Lupu, debutul în lungmetraj al lui Bogdan Mustaţă, care va intra în cinematografe în octombrie. Filmul despre o călătorie suprarealistă a unui adolescent în lumea morţii şi a dragostei a fost prezentat recent în competiţia Festivalului de Film de la Sarajevo. În distribuţie se regăsesc actorii Mihai Vasilescu, Ada Condeescu, Costel Caşcaval, Carmen Ungureanu şi Sergiu Nicolaescu.

Un alt debut regizoral este şi cel al Iuliei Rugină, Love Building, cu Dragoş Bucur, Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol în rolurile a trei traineri care ajută 14 cupluri ajunse în impas, într-o tabără de reparat relaţii.

În program figurează şi Poziţia copilului (r. Călin Peter Netzer), premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin şi desemnat să reprezinte România la Premiile Oscar de anul viitor, Sunt o babă comunistă, cel mai recent film al regizorului Stere Gulea, cu Luminiţa Gheorghiu în distribuţie, sau Şi caii sunt verzi pe pereţi, o poveste tragico-comică despre iluzia îmbogăţirii în România, în regia lui Dan Chişu.

Selecţia de scurtmetraje include titluri precum Ca o umbră de nor, în regia lui Radu Jude, desemnat anul acesta Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Sarajevo si la TIFF, Claudiu şi crapii (r. Andrei Tănase), Pastila fericirii (r. Cecilia Felmeri), În acvariu (r. Tudor Cristian Jurgiu) – recompensat cu Premiul al III-lea Cinefondation la Festivalul de Film de la Cannes 2013, My Baby (r. Luiza Pârvu) sau Bad Penny (r. Andrei Cretulescu).

Noaptea Albă va marca şi împlinirea a 20 de ani de la debutul lui Nae Caranfil, în 1993, cu È pericoloso sporgersi, selectat la Quinzaine des Réalisateurs (Festivalul de la Cannes). Trei decenii de la premieră aniversează şi comedia Buletin de Bucureşti (r. Virgil Calotescu)

Un omagiu îi va fi adus şi artistei Margareta Pâslaru, care a împlinit în acest an 70 de ani. Cântăreaţă, compozitoare şi textieră română de muzică uşoară-pop, folclor, actriţă de teatru şi film, realizatoare TV şi Radio, Margareta Pâslaru a avut un rol de neuitat în Un film cu o fată fermecătoare (r. Lucian Bratu).

Şi Luminiţa Gheorghiu va fi celebrată în acest an, cu trei filme diferite în care a avur roluri importante: Moromeţii (r. Stere Gulea), lansat în 1987, Sunt o babă comunistă! (r. Stere Gulea) şi Poziţia copilului (r. Călin Peter Netzer).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here