Un film „Made in Romania” care n-a mai ajuns în România

0
553

Made in Romania, o comedie filmată cu trei ani în urmă la Bucureşti, cu Jennifer Tilly, Jason Flemyng şi Elisabeth Hurley pe afiş, n-a mai ajuns niciodată în locul din care a pornit. În mod ironic, filmul a avut un traseu la fel de complicat ca producţia din scenariu şi a sfârşit pe DVD, lansarea fiind programată pe 28 decembrie 2010, potrivit Amazon.com.

La sfârşitul lui 2007, Guy J. Louthan regiza primul său lungmetraj de ficţiune la Castel Film, după 40 de filme pe care le-a avut în grijă ca producător, printre care Seed of Chucky şi Darkness. Scenariul era semnat de el împreună cu Neil Monaghan şi făcea probabil referire la o experienţă anterioară a sa în România, la filmările pentru The Method (2003).

Multă autoironie în acest sinopsis publicat recent pe site-ul filmului: „Made in Romania este o comedie, o poveste din culise a unui tânăr producător englez care riscă totul încercând să ţintească mai sus, la producţii mai mari şi mai artistice. Deziluzionat după ani întregi de produs filme cu buget redus, producătorul sesizează oportunitatea de a lucra cu actriţa Jennifer Tilly pentru The Tides of Reason, o dramă din epoca victoriană plasată în Yorkshire”. La Los Angeles, producătorul se întâlneşte cu un finanţator de la Hollywood care e de acord să dea bani pentru film, cu o condiţie: să-l filmeze în România, ca să profite de o „complicată şi (se dovedeşte, complet încâlcită) reducere de taxe”.

Adânca, întunecata şi rurala Românie

Aici începe aventura, într-o Românie haotic-amuzantă, a tuturor clişeelor posibile. „Afundat în adânca, întunecata şi rurala Românie, totul începe să meargă extrem de prost pentru producătorul care are de-a face cu câini vagabonzi, actori dispăruţi, mafia locală şi, cel mai rău dintre toate, cu un regizor englez, un tip instabil, cu tulburare bipolară, care a făcut închisoare şi şi-a falsificat creditele ca regizor”.

Made in Romania e realizat ca un film în film, scenele de epocă alternează cu cele din culise, filmate ca pentru making-of.

Cast-ul e suficient de prezentabil încât să fi putut asigura un circuit cât de modest pentru Made in Romania, însă pelicula nu şi-a găsit, se pare, un distribuitor internaţional. Elisabeth Hurley apare în propriul rol, alături de Jennifer Tilly, nominalizată la Oscar pentru Bullets over Broadway (1995) al lui Woody Allen, Jason Flemyng (Strania poveste a lui Benjamin Button, X-Men, The Clash of the Titans, City of Life – alături de Alexandra Maria Lara) sau Nicholas le Prevost (Shakespeare in Love).

„E o comedie destul de tandră, deşi cred că în România unii vor sări în sus”

Tabăra românească de actori şi figuranţi e şi ea destul de consistentă. În diverse roluri apar Valentin Teodosiu, Emil Hoştină, Christian Niculescu, Floriela Grapini, Andrei Zincă, Anatoli „Tolea” Ciumac, David Stoica, Răzvan Popa, Şerban Celea, Dragoş Stanomir, Dan Pavel, Dan Trică şi chiar Bogdan Moncea, managerul Castel Film. Românii vor avea acces la chinurile unui producător în România doar pe DVD.

„Încă nu am văzut filmul, nu a ajuns în România şi nici nu mai ştiu nimic de el. Eu am filmat o singură secvenţă, deşi aş fi avut posibilitatea să joc mai mult, dar lucram la altceva. Joc rolul unui actor român care ia locul unui actor englez care nu mai ajunge la filmări pentru că a confundat Budapest cu Bucharest – ceea ce e destul de probabil pentru mulţi – iar eu trebuie să zic replicile lui. E foarte funny secvenţa, că în loc să zic «Whithout food the children will die», spun «Whithout food the children will fly» şi stric scena, evident”, povesteşte actorul Emil Hoştină pentru filmreporter.ro.

„E o comedie de suflet a unui producător care a ţinut să facă un film despre nebunia de a face un film, cu tot ce presupune asta, şi bune şi rele. E o comedie destul de tandră, deşi cred că în România unii vor sări în sus pentru cum e prezentată în anumite secvenţe”, explică actorul.

Trailerul poate fi vizionat şi pe www.madeinromaniathemovie.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here