fARAD – festival de film documentar la Arad

0
478

unnamedPrima ediție a festivalului de film documentar fARAD va avea loc între 20-21 decembrie 2014, la Cinema Arta, și va aduce la Arad lungmetraje recent prezentate la festivalurile de la Cannes, Berlin și Sundance, precum și scurtmetraje realizate de regizori arădeni.

Directorul artistic al fARAD este regizoarea Mona Nicoară, iar board-ul festivalului este format din Corina Şuteu, Mihai Chirilov și Oana Radu, cei care organizează Making Waves: New Romanian Cinema, la New York, prin Asociația FilmETC.

Potrivit organizatorilor, fARAD-ul este interesat de „filme conectate la realitate”: nu doar documentare tradiționale, ci și formule cinematografice hibride și experimentale. Întrucât prima ediție a fARAD-ului coincide cu aniversarea a 25 de ani de la Revoluție, programul explorează felul în care documentarul se raportează la această idee — formal, emoțional, local și internațional.

Festivalul va fi deschis cu două filme din preajma Aradului: o comedie recentă, scurtmetrajul Stremț ’89, care recreează experiența Revoluției într-un sat de lângă Aiud, urmată de Timișoara: Decembrie 1989, un documentar de autor al regretatului Ovidiu Bose Paștina, care poartă amprenta emoționantă a primilor ani de după Revoluție. În oglindă, Videogramele unei revoluții, filmul deja clasic al lui Harun Farocki și Andrei Ujică, care pune întrebări profunde despre ce știm, ce vedem, și care sunt limitele imaginilor filmate, va încheia festivalul. Alte două titluri pun problema revoluției în prezent: Maidan, filmul de anul acesta al celebrului autor ucrainean Sergei Loznitsa, care a avut premiera la Festivalul de la Cannes, și București, unde ești?, proiectat în prezența regizorului Vlad Petri.

Cel mai inovatoare formal sunt două documentare în notă subiectivă: Tzvetanka, în care Youlian Tabakov recreează poetic viața bunicii lui prin trei regimuri diferite, și noul film al lui Corneliu Porumboiu, Al doilea joc. Concerning Violence (Despre violență) recuperează din arhivele televiziunii suedeze ultimele zile ale colonialismului European din Africa anilor ’60 și ’70, puse în context de scrierile lui Franz Fanon interpretate de starul american de hip-hop Lauryn Hill. Filmul a fost prezentat în acest an la Sundance și a luat un premiu la Berlin.

Un eveniment special este programul curatoriat de Calin Man: 11 filme ale colectivului arădean kinema ikon care vor fi proiectate pe ecran mare la Cinema Arta. Tot din Arad sunt și tinerii documentariști invitați la Librăria Scienta duminică, 21 decembrie, la ora 11.00, pentru a discuta dezvoltarea și viitorul festivalului.

Pe lângă reprezentanții mai vechii generații de autori arădeni — George Săbău, Alexandru Pecican, Valentin Constantin, Iosif Stroia, Ioan Galea și Viorel Simulov — și celei mai noi — Norbert Fodor, Mimi Sălăjan, Anda Ionescu, Oana Tarce, Mihnea Rareș Hantiu și Marius M. Bodgan — vor fi prezenți la fARAD regizorii Vlad Petri (București, unde ești?) și Anda Pușcaș si Dragoș Dulea (Stremț ’89).

Produs de Romanian Film Initiative | FilmETC, sub patronajul Primăriei Aradului, fARAD a apărut în contextul noii strategii culturale a orașului: este primul eveniment cultural marcant organizat prin nou înființatul Centru Municipal de Cultură, în colaborare cu Asociația Arad Capitală Europeană a Culturii 2021. Festivalul va redeschide și porțile proaspăt renovatului Cinema Arta, unul dintre cele mai vechi cinematografe de artă din oraș, unde vor avea loc toate proiecțiile din festival. Intrarea este liberă.

***

Mona Nicoară a studiat la Universitatea București și la Universitatea Columbia din New York, iar în 1997 a început să lucreze în film ca producător asociat al filmului Children Underground, distins cu Premiul Special al Juriului la Sundance și nominalizat la Oscar în 2002. Mona Nicoară a regizat și produs multipremiatul Our School (Școala Noastră), care a avut premiera la Tribeca în 2011 și a fost prezentat în peste 60 de festivaluri din întreaga lume. Mona Nicoară este membru al boardului de onoare al festivalului Making Waves: New Romanian Cinema, contribuie la programarea festivalului One World Romania și a făcut parte din jurii internaționale la Astra Sibiu, TIFF, International Documentary Association Awards și Movies that Matter.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here