Unul dintre cele mai agreabile filme ale lunii februarie intră de astăzi în cinematografe. Gianni e le donne/ Gianni şi femeile este o comedie cu gust amărui despre inadecvare şi îmbătrânire într-o lume care proslăveşte tinereţea. Un bărbat pensionat de curând se trezeşte brusc că viaţa nu îi mai aparţine: este comis voiajor pentru soţie, om bun la toate pentru mama lui nonagenară, tată la micul dejun pentru fiica şi iubitul ei, plimbător de câini pentru vecină. Un prieten avocat îi sugerează că din viaţa lui lipsesc femeile şi Gianni începe să privească mai bine în jur şi să caute.
Gianni Di Gregorio (printre altele, co-scenarist la Gomorra şi autor al unui film proiectat la Veneţia şi multi-premiat, Pranzo di Ferragosto/ Prânzul de pe 15 august) este şi regizorul şi actorul principal, iar într-unul dintre rolurile secundare, al menajerei românce a mamei sale, apare Kristina Cepraga. „În urma multor probe m-au ales pe mine. S-au dat foarte multe castinguri, pentru că nu erau siguri ce vârstă ar trebui să aibă personajul. Iniţial au vrut să aibă 16 ani, apoi au îmbătrânit-o. Dar m-am bucurat: dacă la 30 de ani fac un rol de 24, înseamnă că mai am câţiva ani de jucat”, a spus Kristina Ceparga joi, la conferinţa de presă a filmului.
Din dorinţa regizorului, toate personajele şi-au păstrat prenumele reale, iar filmările au avut loc în cartierul din Roma în care a crescut, Trastevere (povestea are, de altfel, parfum autobiografic şi un feeling autentic).
Filmul are destul succes în Italia şi nu numai, fiind vândut deja în 24 de teritorii. Anul trecut, a fost nominalizat la premiile David Di Donatello (Cea mai bună actriţă într-un rol secundar – Valeria De Franciscis) şi a obţinut premiul pentru Cel mai bun producător – Angelo Barbagallo. „Valeria a câştigat premiul pentru Cea mai bună actriţă debutantă la vârsta de 93 de ani! Ceea ce mi s-a părut excelent. Înseamnă că toţi avem o şansă”, a adăugat amuzată Cepraga. Inedită este şi distribuirea într-un rol secundar a unei actriţe care a făcut vâlvă în filmul italian în anii 30-40, dar care nu a mai călcat pe platourile de filmare timp de 50 de ani, Lilia Silvi.
„Nu vreau să mă limitez la a aştepta acel telefon din partea unui regizor”
„Mie îmi dă o vizibilitate foarte mare şi şansa de a mă numi în Italia un actor de film de autor, o imagine care în România îmi lipseşte deocamdată, din păcate. Sper ca prin acest film să mă apropii de cinematografia pe care mi-o doresc, din care doresc să fac parte”, a explicat actriţa româncă, mutată de 8 ani la Roma. Acolo ia lecţii de actorie în engleză şi italiană şi cursuri de regie şi scenaristică, după ce a absolvit Şcoala Superioară de Actorie – Cinecitta.
Recent, a jucat în filmul unui coleg italian la regie, L’Ultimafoglia/ Ultima frunză, iar rolul a fost tot al unei imigrante din Est. „Persoanele care vin din Estul Europei sunt asociate cu imigranţi. Scenariştii mi-au spus: «noi, ca scenarişti, dacă vrem să redăm o realitate, nu putem să scriem despre un inginer de fizică nucleară de origine română». Deşi există şi această realitate. Spun asta pentru că unchiul meu este cetăţean italian şi este inginer de fizică nucleară”, a adăugat Cepraga. Pentru că accentul o trădează, e dificil să obţină altfel de roluri decât de străină într-o ţară. Rezolvarea ar putea fi simplă: o imigrantă în rol principal. „Îmi doresc să joc un rol de italiancă sau să se scrie, aşa cum a făcut-o regizorul Giuseppe Tornatore în La sconosciuta, un personaj principal de imigrantă est-europeană. Am fost în probe pentru rolul din filmul ăsta şi am suferit enorm că n-am luat rolul”.
„Nu vreau să mă limitez la a aştepta acel telefon din partea unui regizor care mă cheamă să dau o probă, pe care nu ştiu dacă o voi lua-o. Pentru că e realmente o suferinţă. Am mulţi prieteni actori şi actriţe care nu fac faţă şi şi-au luat 4-5 joburi ca să se poată întreţine”, explică fosta prezentatoare MTV, care a început cu filme ca Milionari de weekend şi serialul Moştenirea, dar încearcă să vireze către un altfel de cinema. „Pot să-mi permit să nu onorez nişte oferte care nu sunt în linie cu ceea ce îmi doresc eu acum. Visez să pot să trăiesc decent din film de artă şi încerc să mă ţin departe de tot ceea ce poate să cadă într-o zonă extrem de comercială şi care nu mai este în concordanţă cu ceea ce fac. N-aş dormi bine noaptea”.
***
În prima săptămână, filmul distribuit de Transilvania Film va rula în Bucureşti la Grand Digiplex Băneasa, Cinema City Cotroceni, Hollywood Multiplex, Cityplex, în Cluj la Cinema Victoria, în Braşov la Cityplex şi în Constanţa la Cityplex.