Toate mişcările sociale şi politice definitorii din ultimii doi ani vor fi luate în vizor la Festivalul de Film Documentar One World Romania (13 – 18 martie). Pentru că 2011 a însemnat o revoluţie în modul de a face revoluţie, festivalul a rezervat două secţiuni speciale – Secţia Revoluţii Online şi Secţia Activişti şi Indignaţi – acestor schimbări.
La Activişti şi Indignaţi figurează şi tinerii din documentarul The Real Social Network. Regizorii filmului au participat ei înşişi la mişcările protestatare britanice din 2010-2011. Timp de 6 luni, au avut acces la întâlnirile secrete ale unui grup de studenţi londonezi care modificau sisteme de software, ocupau universităţi şi închideau bănci. Un portret proaspăt al noii generaţii a protestului, crescută în era virtuală.
Pornind de la acest film, One World Romania va organiza o dezbatere despre mişcările de tip „Occupy” din întreaga lume, inclusiv despre varianta românească din noiembrie 2011 – „Occupy Facultatea de Istorie”. Vor fi prezente şi cele două regizoare ale documentarului, Ludovica Fales şi Isis Thompson. O expoziţie ambulantă cu fotografii pe aceeaşi temă va completa evenimentul.
Documentar iranian cu regizor necunoscut
Unul dintre cele mai puternice şi actuale documentare din Secţia Revoluţii Online este Rouge Parole, semnat de Elyes Baccar. Primăvara Arabă a erupt în Tunisia, unde nimeni nu se aştepta, declanşând un cutremur politic care nu s-a încheiat încă. Filmul spune povestea revoluţiei tunisiene şi a răsturnării preşedintelui Ben Ali, într-o manieră emoţionantă. Regizorul şi producătorul tunisian Elyes Baccar va veni la Bucureşti în timpul One World Romania, pentru a discuta cu publicul românesc despre tranziţia dureroasă şi complicată a Tunisiei către democraţie. Rouge Parole va fi subiectul unui eveniment dedicat Primăverii Arabe şi va avea şi o proiecţie specială la Noul Cinematograf al Regizorului Român.
Un alt film inedit din Secţia Revoluţii Online, Fragments of a Revolution, vorbeşte despre protestele înăbuşite din Iran, izbucnite după alegerile controversate din 2009. Numele regizorului nu este cunoscut, pentru că l-ar pune în pericol. Timp de un an, exilaţii iranieni au urmărit „revolutia verde” pe Internet, de la demonstraţiile din stradă până la aşa-numitele procese. Au încercat să-şi facă propria lor opinie asupra evenimentelor, pornind de la clipuri postate pe net şi de la mesajele electronice primite de la prieteni. Fragments of a Revolution a participat la multe festivaluri importante de film din întreagă lume şi a câştigat Premiul pentru Cel mai bun documentar la Miradas Doc şi pentru Cel mai bun documentar despre democraţie la Festivalul de Film de la Leipzig.
Doua dintre sectiile editiei a 5-a – „Sectia revolutii online” si „Sectia activisti si indignati” http://t.co/YPa0SrzK
RT @SoranaStanescu: Primăvara Arabă, mişcarea Occupy şi revoluţiile online, la One World Romania | Film Reporter http://t.co/Edzua8zI