„Lost, Lost, Lost”, la Cineclub Film Menu

0
275

Cineclub Lost Lost Lost

Documentarul Lost, Lost, Lost, regizat de Jonas Mekas, va fi proiectat marți, 18 februarie, de la ora 19.00, în cadrul Cineclubului Documentar, în sala de cinema a UNATC. Discuția cu publicul va fi moderată de Cătălin Cristuțiu și Andrei Rus.

Lost, Lost, Lost / Pierdut, pierdut, pierdut (1975), cel de-al treilea lungmetraj diaristic al lui Mekas, este poate „cea mai concludentă ilustrare a parcursului viziunii cinematografice a acestuia”, potrivit criticului Andrei Rus. „Dintre toate jurnalele lui Mekas, Lost, Lost, Lost cuprinde cele mai timpurii imagini (datate 1949), evenimentele redate întinzându-se în timp până la momentul editării lor (1975) şi permiţând astfel spectatorului să observe modul în care tehnica de filmare a realizatorului s-a modificat de la începuturi până la acea dată”.

Structurat în şase părţi (bobine), este unul dintre puţinele jurnale Mekas care prezintă o construcţie autoreferenţială cronologică (celălalt exemplu, Lithuania and the Collapse of the USSR / Lituania şi colapsul URSS–ului, din 2008, este un jurnal atipic, urmărind, cu excepţia a două cadre de legătură, exclusiv desfăşurarea evenimentelor politice care au dus la eliberarea Lituaniei de URSS, aşa cum au fost ele reflectate în mass-media de peste Ocean).

Primele patru bobine, care prezintă evenimente cuprinse între 1949 şi 1962, sunt filmate într-un stil documentar direct, fără trepidaţiile specifice stilului de mai târziu al autorului. Doar montajul, comentariile lui Mekas suprapuse imaginilor şi interludiile muzicale atestă faptul că nu ne aflăm într-un film de Paul Rotha sau de John Grierson, două influenţe majore asupra începuturilor lui Mekas. Interesul timpuriu al celui din urmă pentru aspectele social – politice, în detrimentul vieţii de zi cu zi care îl va preocupa atât de mult după anii ’60, atestă un anumit tip de raportare la cinema, despre care cineastul însuşi afirmă că „l-a deturnat de la propria înclinaţie. Mai târziu, a trebuit să mă scutur de această influenţă [n.n. a lecturilor din Grierson şi Rotha].” – Andrei Rus, Film Menu


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here