Căinţa generalului Butt Naked şi lumea nouă

2
487

 

Autor: Dragoş Marin

„E greu să fii om şi activist în acelaşi timp”, ne-a împărtăşit Jaan Tootsen după proiecţia documentarului său, The New World/Lumea Nouă, la One World Romania. Timp de patru ani, pe care îi împarte pe ierni, Tootsen filmează activitatea unui centru comunitar de activişti din Tallin, cu sediul în cartierul New World. Ţelul lor? Conturarea unei identităţi locale şi deschiderea străzilor pentru oameni, în locul maşinilor.

Atenţia se mută de la programele iniţiate de grup (festivaluri stradale, târguri de biciclete, concerte în grădină) la dinamica relaţiilor dintre membri, cu Erko, liderul de opinie, în prim plan. Amuzant, pierde-vară, naiv, inspirat, dezordonat, idealist, autointitulat „bike activist”, Erko ar fi o creaţie nemaipomenită a imaginaţiei cuiva, dacă nu ar fi un personaj real. Contextul nu face decât să adauge valoare unui film cu personalitate, despre „hipioţi nebuni” şi maturizare.

O viaţă în fotografii

Descrescendo şi Life in stills/O viaţă în fotografii, proiectate consecutiv în cadrul Secţiei minori şi bătrâni, au în comun faptul că văd vârsta a treia prin ochii celor tineri. Tomek este psiholog la un spital geriatric din Polonia. Zilnic, îi ascultă pe bătrânii internaţi vorbind despre clasamente de fotbal, vieţi trecute (un interlocutor fusese balerin în tinereţe) şi îi vede făcând exerciţii fizice, machiindu-se şi butonând telefoane mobile folosind lupa.

Protagonista Vieţii în fotografii, Miriam Weissenstein, ajunsă la 96 de ani, administrează împreună cu nepotul său Ben cea mai veche casă foto din Tel Aviv, având în portofoliu un milion de negative (soţul său fusese fotograful oficial de la Declaraţia de Independenţă). Morocănoasă şi adesea sarcastică, bătrâna răspunde inovator, adesea în răspăr la întrebările ce i se pun, provocându-i constant pe cei din jur.

Cuiva i-a amintit de Agnès Varda şi de documentarul ei Les plages d’Agnès, în felul în care apropie generaţiile, trăgând totodată linie după o viaţă intens trăită. O tragedie de familie – mama lui Ben, fiica lui Miriam, fusese ucisă de soţul său, care apoi s-a sinucis, şi o dramă imediată – magazinul de fotografii e ameninţat cu evacuarea de un investitor imobiliar, întăresc relaţia celor doi protagonişti. Editat din 250 de ore de material filmat pe parcursul a patru ani, împreună cu fotografii şi filmări din videoteca personală a familiei, mozaicul ce rezultă e eclectic şi ataşant.

Izbăvirea lui Butt Naked

Între timp, pe continentul african, fostul general liberian supranumit Butt Naked, datorită obiceiului de a lupta gol-puşcă, temut pentru cruzimea sa neobişnuită, renunţă la un rol activ în războiul civil pentru o viaţă de predicator evanghelist în numele Domnului.

The Redemption of General Butt Naked/Izbăvirea generalului Butt Naked e despre un personaj controversat al istoriei recente, care şi-a recunoscut vina pentru 20.000 de morţi şi apoi a străbătut sistematic ţara pentru a-şi cere iertare de la victimele sale. Ambiguitatea motivaţiilor sale este adâncită de probleme morale greu de soluţionat – e de-ajuns să te căieşti pentru faptele tale sau trecutul trebuie judecat făcând abstracţie de prezent?

Realizatorii păstrează discuţia deschisă, prin mărturii detaliate ale generalului însuşi (cu fizic de Mike Tyson) şi ale victimelor şi contestatarilor săi, dintre care unii i-au devenit susţinători, convinşi de noua lui cauză. Una dintre femeile rămase fără familie îl iartă, dar nu poate să nu vadă în discursul predicatorului prestanţa şi duritatea fostului general. Şocant şi revoltător. Sau inspirator?

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here