Radu Mihăileanu îşi aduce femeile marocane pe covorul roşu

0
2364

La source des femmes, ultimul film proiectat în competiţia de la Cannes, sâmbătă seara, promite un covor roşu spectaculos, ca bonus de final de ediţie: Radu Mihăileanu va urca treptele Palatului Festivalurilor însoţit de mai multe femei din satul marocan în care şi-a filmat pelicula, Warielt. Femei care n-au ieşit niciodată din satul lor şi care vor purta costume tradiţionale foarte colorate (celelalte doamne de pe covorul roşu vor păli în banalele lor rochii de seară). E o excelentă idee pentru a atrage atenţia unei prese obosite (şi înjumătăţite) la final de festival.

„Cele mai multe n-au plecat niciodată din satul lor, nici măcar 40 de metri mai încolo. Va fi fantastic să continuăm aventura asta împreună. Nu facem asta ca o extravaganţă. E doar felul nostru de a le mulţumi şi de a le pune pe ele în lumina reflectoarelor, nu pe noi”, a declarat Mihăileanu (care se află deja pe Croazetă) pentru cotidianul francez „Libération”. Cu această ocazie am aflat şi din partea cărei ţări este înscris filmul regizorului român: Maroc. Acolo şi-a filmat comedia avându-le pe platou pe câteva dintre frumuseţile franco-arabe ale momentului: Hafsia Herzi, Leila Bekhti şi Sabrina Ouazani. Actriţele şi echipa au petrecut o vreme printre săteni înainte de începe filmările, pentru a prinde aroma locului, iar un tehnician a prins atât de tare gustul că s-a şi căsătorit cu o săteancă. Defilarea femeilor arabe la Cannes va însemna mult şi pentru comunitatea musulmană din Franţa, unde se dezbate intens problema vălului.

La source de femmes are la origine o poveste adevărată despre nişte femei dintr-un sat mic din Turcia care au pus la cale o mică grevă ca să-i forţeze pe bărbaţii lor să le aducă apă din munţi. În filmul lui Mihăileanu, femeile ameninţă că nu se vor mai culca cu soţii lor şi nu le vor mai oferi atenţie până nu le uşurează accesul la apă. Cu această comedie, cineastul recunoscut pentru Trenul vieţii, Va, vis et deviens şi Concertul participă pentru prima dată în competiţia Cannes-ului. „Evident, există riscul ca filmul să nu placă tuturor, dar cine nu visează ca măcar o dată să aibă un film proiectat la Cannes, în cel mai mare cinema din lume? Să merg pe covorul roşu cu sătencele, prietenii, familia, producătorii şi actriţele va fi de neuitat”, a adăugat Mihăileanu pentru aceeaşi publicaţie.

Mâine e rândul lui Loverboy să-şi facă intrarea la Cannes şi nu îi va fi chiar uşor să abată atenţia presei de la Melancholia lui Lars Von Trier (conferinţa de presă va avea loc în acelaşi timp). Filmul lui Cătălin Mitulescu are premiera mondială mâine, la 11.00, în Un Certain Regard.


LA SOURCE DES FEMMES : BANDE-ANNONCE VOST Full HD par baryla

Corespondenţă susţinută de

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here