Reacţia lui Cristian Mungiu: „E vorba doar de folosirea, într-o emisiune de umor, a unui stereotip despre români ”

4
728

Premiera c Codrin Prisecaru (1 of 33)

Regizorul Cristian Mungiu, membru al juriului competiţiei Festivalului de la Cannes, reacţionează la valul mediatic declanşat de celebra emisiune de satiră a postului francez Canal +, „Les Guignols de l’Info”. „Dacă ne afectează aşa de mult ce cred alţii despre noi, ar trebui să ne concentrăm mai degrabă asupra conţinutului, asupra a ce avem de făcut încât asemenea stereotipuri să nu mai aibă obiect”, spune cineastul premiat cu Palme d’Or în 2007, pentru 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile.

Acesta îndeamnă la responsabilitate în gestionarea publică a unor asemenea incidente, pentru că „există riscul ca prin popularizarea şi comentarea lor nefericită să provocăm un prejudiciu mai mare decât a provocat incidentul însuşi”.

Potrivit Mediafax, în ediţia de miercuri seară a „Les Guignols de l’Info” – care coincide cu prima zi de festival – , marioneta atribuită lui Mungiu îi cerşeşte lui Steven Spielberg, preşedintele juriului, o cameră de filmat, spunând că nu are bani să o cumpere, că tatăl său este în închisoare, mama lui este bolnavă şi că el trebuie să aibă grijă de un bebeluş.

Reacţia lui Cristian Mungiu:

Oricât de neinspirate pot fi asemenea comentarii la adresa noastră ca români, cred că e preferabil să nu cădem în acelaşi păcat de a generaliza: nu e cazul să considerăm că francezii – în general – ne detestă sau ne nedreptăţesc: prezenţa mea în juriul Festivalului de la Cannes, distincţia pe care urmează să o primesc în zilele următoare din partea statului francez şi, nu în ultimul rând, faptul că filmele mele sunt, totodată, difuzate de Canal+, demonstrează contrariul.

E vorba doar de folosirea, într-o emisiune de umor, a unui stereotip despre români – stereotip care nu ne face plăcere şi cinste, dar pe care nu îl putem anula cu drepturi la replică. Dacă ne afectează aşa de mult ce cred alţii despre noi ar trebui să ne concentrăm mai degrabă asupra conţinutului, asupra a ce avem de făcut încât asemenea stereotipuri să nu mai aibă obiect.

Cred că cineaştii – şi artiştii români, în general – au contribuit substanţial în anii din urmă la echilibrarea balanţei în privinţa ştirilor despre România, însă cum nici bunele, nici relele nu sunt pe deplin individuale sau colective, trebuie să încercăm, fiecare dintre noi, să schimbăm imaginea pe care o generăm în ansamblu şi să rezolvăm problemele punctuale care sunt în responsabilitatea noastră. Şi e bine, cred – totodată – să avem grijă cum comunicăm public despre asemenea incidente – există riscul ca prin popularizarea şi comentarea lor nefericită să provocăm un prejudiciu mai mare decât a provocat incidentul însuşi.

Cristian Mungiu este primul cineast român care face parte din juriul competiţiei de la Cannes. Alături de el, jurizează Steven Spielberg (preşedinte), Nicole Kidman, Christoph Waltz (Django Unchained), regizorul Ang Lee (Brokeback Mountain, Life of Pi) renumitul actor francez Daniel Auteuil, regizoarea britanică Lynne Ramsay (We Need to Talk About Kevin), cineasta japoneză Naomi Kawase şi actriţa indiană Vidya Balan.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here