15 filme se bat pentru Premiul Publicului la ShortsUP

0
381

Afis Noaptea Lunga editia 6

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, un maraton de șase ore cu filme și muzică, va avea loc pe 28 iunie, în Grădina Botanică din București, începând cu ora 20:00. Pentru prima dată, publicul va putea vota un film, care va fi răsplătit cu 1.500 de euro, premiu oferit de Digi Film.

Competiția ShortsUP Audience Award include 15 scurtmetraje, unele dintre ele premiate deja la Oscar, Sundance, Berlin, Palms Springs, Clermont-Ferrand sau TIFF.  Biletele pot fi achiziționate în avans, la prețul de 35 de lei, prin MyTicket și Eventim, folosind opțiunea „print at home”, sau în seara evenimentului, la prețul de 40 de lei.

Cele 15 scurtmetraje sunt:

Problema Voorman (r. Mark Gill, UK, 2012) 13′

Williams, psihiatru de meserie, e nevoit să-l examineze pe enigmaticul domn Voorman, prizonierul care se crede Dumnezeu. Dar înainte să afle adevărul, trebuie să găsească răspuns la o întrebare personală: ce ne legitimează să fim cine credem să suntem? Identitatea noastră nu e mai mult decât o convenție socială. A fost nominalizat la Oscar și BAFTA.

Helium (r. Anders Walter, Danemarca, 2014) 23′

Marele câștigător la Oscar de anul acesta aduce la un loc inovația vizuală, imaginația și o poveste care rămâne cu tine mult după finalul filmului. HELIUM e o lume magică populată de nave spațiale și jocuri fabuloase. Nu contează dacă există sau nu cu adevărat. Pentru Alfred, un tânăr ce suferă de o boală incurabilă, e cea mai bună lume posibilă.

Cel de atunci (r. Esteban Crespo, Spania, 2012) 24′

Cel mai bun scurtmetraj la premiile Goya e o dramă puternică despre viața unui fost soldat african. Nu e greu să treci prin război: fie te obișnuiești cu rolul de călău, fie riști să fii victimă. Cel mai dificil e să duci cu tine în viață toate amintirile: cum să fii tu însuți cu un trecut care te chinuie la fiecare clipă?  Film scurt nominalizat la Oscar.

De una singură (r. Selma Vilhunen, Finlanda, 2012) 7′

Singurul ajutor de nădejde în momentele grele e propria persoană. Un scurtmetraj cinic, dar plin de emoție, premiat la Aspen Shortsfest, Budapest Short Film Festival și nominalizat la Oscar.

Ferma de ponei  (r. Joost Reijmers, Olanda 2014) 10Un cuplu de vârsta a treia, un iPad și o fermă online de ponei, într-o comedie hilară despre diferențele amuzante dintre generații. Distins cu premiul publicului la Aspen Shortfest.

Inventar la final de lume (r. Bernardo Britto, SUA, 2013) 6′ 

Ce rămâne după o viață petrecută pe pământ? Primul sărut, temele nefăcute, planurile, încurajările, peștele la cuptor. Un bărbat se angajează în cea mai dificilă slujbă posibilă: trebuie să inventarieze istoria existenței umane înainte ca lumea să dispară. Filmul lui Bernardo Britto a câștigat premiul juriului pentru scurtmetraj animație la Sundance 2014.

Dejun londonez  (r. Matt Winn, Marea Britanie, 2013) 19′

A fi sau a nu fi… hipster. Asta-i întrebarea arzătoare din ”Dejun londonez”, comedie delicioasă despre un cuplu care ar face orice pentru a-și depăși rutina. Premiul special al juriului la Aspen Shortsfest. 

Domnul Invizibil (r. Greg Ash, Marea Britanie, 2013) 14′

Un bărbat singuratic pare invizibil pentru lumea din jur. Dar când călătorește în inima Londrei, a fi invizibil se dovedește cea mai prețioasă armă.  Premiul special al juriului la Austin Film Festival si premiul cel mare la Seattle Shorts.

Să mori de dragoste rănita (r. Iulia Rugina, Romania, 2014) 22′

În seara asta Andrei şi Maria vor auzi pentru ultima oară cântecul Angelei Similea. Pentru că asta este seara în care fiecare a decis că va muri. De dragoste rănită. A câștigat premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea scurtmetraj, TIFF 2014.

Înainte să pierzi totul (r. Xavier Legrand, Franta, 2013) 29′

Miriam are doi copii și un soț de care se teme. Cum ar putea să-și salveze familia? Poveste intensă despre curajul de a-ți schimba viața în momentele grele. Cel mai bun scurtmetraj la Premiile Cesar, cel mai bun film franțuzesc la Clermont-Ferrand International Short Film Festival și mențiune specială la Uppsala International Short Film Festival.

Mama (r. Łukasz Ostalski, Polonia, 2013) 30′

Małgorzata are două joburi importante: e politician și mamă.  Cel de-al doilea se dovește a fi cel mai greu când e nevoită să ia o decizie ce-i va schimba complet viața. Cel mai bun scurtmetraj de fictiune la New Horizons International Film Festival.

De la om la om (r. Dustin Guy Defa, SUA, 2014) 18′

Dimineața de după o petrecere intensă nu e niciodată ușoară. E foarte posibil să descoperi o persoană străină dormind în propria sufragerie. Ce faci când nu mai vrea să plece? Construcția inovatoare a impresionat juriul festivalului de film de la Berlin care i-a acordat premiul DAAD Short Film Award. A câștigat și premiul special al juriului la SXSW.

O femeie minunată (r. Monia Chokri, Canada, 2013) 28′

Sarah are 30 de ani și tot ce trebuie pentru a reuși, începând cu frumusețe și inteligență. Mai rămâne să-și înfrunte fricile și prietenele, lucru deloc ușor. Cea mai bună ficțiune la Tampere International Short Film Festival.

Ultima zi (r. Deben Van Dam, Belgia, 2013) 27′

Tibo e asistent medical și suferă de o afecțiune comună: plictiseala. Își petrece timpul gândindu-se la bani și organizând pariuri cu colegii de muncă. Lucrurile se schimbă complet atunci când e nevoit să îi țină de urât pacientului Frans Claeskens în ultima sa zi din viață. Marele premiu la Brussels Short Film Festival 2014.

Iarna (r. Cristina Picchi, Rusia, 2014) 14′

Cum arată viața de zi cu zi a oamenilor care se confruntă cu cele mai dure condiții climatice din lume? O călătorie inițiatică prin Rusia de Nord și Siberia. Premiat la Clermont-Ferrand International Short Film Festival și Locarno International Film Festival.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here