Românul Dragoş Stanomir, premiat cu un Emmy

0
586
Dragoş Stanomir, la filmările pentru "Marţi, după Crăciun". Foto: www.fixfilm.ro
Dragoş Stanomir, la filmările pentru „Marţi, după Crăciun”. Foto: www.fixfilm.ro

Sunetistul Dragoş Stanomir, colaboratorul frecvent al lui Radu Muntean, a câştigat un premiu Creative Arts Emmy sâmbătă seară, la Los Angeles, la categoria Cel mai bun mixaj de sunet într-o miniserie TV, pentru Hatfields & McCoys. Drama plasată în timpul Războiului Civil din SUA, produsă de History Channel şi Castel Film, a fost filmată integral în România.

Stanomir a împărţit premiul cu americanii Christian Cooke şi Brad Zoern. „Este o surpriză foarte mare şi nu mă aşteptam să câştig, având în vedere că am concurat cu americani, unii cu Oscaruri la activ. Nu mă aşteptam, dar m-am bucurat foarte mult”, a declarat acesta pentru Mediafax. Despre premiu a aflat de pe Internet: „Aş fi vrut să merg la gala de la Los Angeles, însă nu am putut pentru că lucrez la o altă producţie, tot americană, tot împreună cu Castel Film”.

Premiul dublează recunoaşterea pe care Dragoş Stanomir a primit-o deja în ţară. În 2007, a câştigat trofeul Gopo la categoria Cel mai bun sunet pentru Hârtia va fi albastră. Tot cu filme regizate de Radu Muntean a fost nominalizat la aceeaşi categorie şi în 2009 şi în 2011: Boogie, respectiv Marţi, după Crăciun.

„Un astfel de premiu ajută foarte mult pentru că este ca o recomandare din start. Este ca o recomandare pentru mine şi ajută industria de film românească, pentru că este o recunoaştere a valorii tehnicienilor de film români”, a mai spus Stanomir pentru Mediafax.

Dragoş Stanomir este absolvent al Universităţii de Electronică şi Telecomunicaţii Bucureşti şi a realizat mixajul de sunet pentru mai mult de 30 de filme şi 400 de reclame. A fost, totodată, inginer de sunet în postproducţia a 15 lungmetraje. A mai lucrat la Şi caii sunt verzi pe pereţi, Ho Ho Ho, Amintiri din Epoca de Aur, O zi bună de plajă.

Miniseria Hatfields & McCoys, regizată de Kevin Reynolds şi cu Kevin Costner în rolul principal, a câştigat alte două trofee la gala Creative Arts Emmy: Cel mai bun machiaj şi Cel mai bun montaj de imagine într-o miniserie TV. Filmul a avut succes în Statele Unite, primul episod difuzat de History Channel, în mai, având o audienţă de 13,9 milioane de spectatori.

Miniseria a primit 16 nominalizări şi la gala premiilor Primetime Emmy 2012, care va avea loc pe 23 septembrie la Los Angeles, iar trei dintre cele 16 nominalizări aparţin unor cineaşti din România. Şerban Porupcă a fost nominalizat la categoria Cea mai bună regie artistică pentru o miniserie TV (alături de John Vertrees, Derek Hill şi Sally Black), Adina Bucur la categoria Cele mai bune costume (împreună cu Karri Hutchinson), iar Dragoş Stanomir, la categoria Cel mai bun mixaj de sunet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here