Johnnie To și un reconfortant film de acțiune cu Sylvester Stallone

0
176

CORESPONDENȚĂ DE LA ROMA. Și cei mai fioroși critici de film au fost cândva puști și visau să fie Rambo, înainte de a da peste filme de Ingmar Bergman. Ce explicație mai simplă la reacția atât de entuziastă a unei săli pline de jurnaliști și critici la proiecția lui Bullet to the Head? Filmul lui Walter Hill a fost ca o seară reconfortantă în familie la ProTV, cu un film de serie B al cărui titlu îl uiți de cum ai închis televizorul.

Bullet to the Head e filmul tipic de acțiune al anilor 80, fără sofisticări, fără întortocheli. Răii sunt răi, dau petreceri cu femei goale, iau cocaină, pun la cale planuri diabolice și mor ca muștele, cei buni sunt buni și mai deștepți și înving întotdeauna. Totul decurge șnur, printre glumițe despre noul tip de polițist (Sung Kang), dependent de gadgeturi, vs. vechiul luptător în subteranele orașului (Sylvester Stallone), mai bun la dat pumni și aruncat grenade. Cei doi se împrietenesc de nevoie ca să elimine o rețea complicată de răufăcători care plătesc politicieni și judecători pentru a stăpâni orașul. Scena finală are loc (cum altfel?) într-o fabrică părăsită.

Atât regizorul, cât și Sylvester Stallone și-au asumat cu oarecare nostalgie această construcție dramatică de anii 80. Poate și de aceea, în ciuda faptului că e previzibil până-n pânzele albe, filmul are un aer melancolic și o inocență de bandă desenată. Bullet to the Head vine la pachet cu amintirile spectatorilor despre copilăria/tinerețea lor în anii 80.

„E și un pic ironic filmul ăsta, e o extensie a personalităților noastre, într-o anumită măsură. E un omagiu la adresa unui anumit tip de filme de acțiune din anii 70-80, dar e și un film modern, în același timp. E un film pe care l-am croit pe măsură ce-l făceam, e onest să spunem asta”, a spus Walter Hill, la Festivalul Roma. În film apar și Jason Momoa și Christian Slater, iar primele cronici sunt atât de favorabile, încât Bullet to the Head a prins aripi.

Drug War, de Johnnie To

Cu un film de acțiune a venit și Johnnie To la Festivalul de la Roma: Drug War/ Du Zhan. Numai complimente pentru cineastul din Hong Kong, care coregrafiază impecabil urmăriri și confruntări, într-o (nouă) demonstrație de virtuozitate.

Regizorul filmează pentru prima dată în afara Hong Kong-ului, iar spectatorului atent nu-i vor scăpa aspectele sociale: sute de oamenii simpli folosiți pentru a trece cocaină peste graniță, laboratoare de amfetamine improvizate – niște bombe cu ceas pentru muncitorii care riscă pedeapsa cu moartea pentru traficul sau fabricarea de droguri.

To rămâne în același registru care l-a consacrat: în Drug War, un căpitan de poliție încearcă să captureze un întreg lanț de traficanți de droguri. Când îl arestează pe unul dintre capii traficului de cocaină, îi propune să-i comute pedeapsa cu moartea în schimbul colaborării cu Poliția. Acesta acceptă și pune la cale împreună cu ei un plan de capturare, însă ofițerul devine din ce în ce mai suspicios în privința informațiilor pe care primește de la el. Scena finală, atât de complicată, de intensă și de minuțios pusă la punct, e memorabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here