La ShortsUP se pregăteşte o mică revoluţie

1
408

Ce au făcut sătenii din Stremţ la Revoluţia din 89? Pornind de la această curiozitate, Dragoş Dulea şi Anda Puşcaş au realizat un mini-documentar amuzant, numit Stremţ 89, care va fi proiectat sâmbătă, 21 ianuarie, de la ora 20.00, la cinematograful Scala din Bucureşti, la ShortsUP Comedy Night.

Programul cuprinde comedii scurte premiate la Cannes şi la Clermont-Ferrand sau nominalizate la Oscar, o expoziţie cu obiecte şi afişe realizate de echipa cărţii Grafică fără computer sau caricatură live.

Scurtmetrajul Stremţ 89 – filmat în 4 zile, cu buget zero – s-a întors de curând de la Filmul de Piatra cu marele premiu pentru documentar şi cu premiul de popularitate oferit de public.

Sătenii din Stremţ povestesc cum aşteptau cu sufletul la gură tancuri, teroristi şi glorie. Oamenii au fost generoşi cu detaliile amuzante despre revoluţia lor, de la intenţia de a-i da câteva perechi de palme primăriţei până la felul în care şi-au petrecut nopţile în aşteptare: „Unii fumau, alţii beau din damingene, alţii erau serioşi… Revelionu’ l-am făcut cu automatul sub biroul secretarului de partid şi încărcătoarele la cizmă!”

Abordarea aminteşte de filmul lui Corneliu Porumboiu, A fost sau n-a fost, iar cei doi tineri realizatori mărturisesc că nu şi-au dorit un film-document, cu valoare istorică, ci un portret al unor oameni simpli, prinşi în mijlocul unor evenimente extraordinare.

Printre filmele din program se află şi Poveste din West Bank (regia Ari Sandel), comedia câştigătoare la Oscar în 2005, care spune istoria plină de haz a unui cuplu ce încearcă să reziste unui război vechi. Un soldat israelian şi o casieriţă palestiniană se îndrăgostesc în ciuda tuturor opreliştilor. Filmul Cursa e realizat de celebrul animator canadian Cordell Barker. Un tren loveşte o vacă, iar pompierul e singurul capabil să improvizeze o salvare. Filmul a obţinut, între altele, un premiu la Cannes, în 2009.

Doi prieteni e o mostră de joacă amuzantă şi de măiestrie cinematografică realizată în 2010 de Owen Trevor, regizor cu un stil vizual propriu, eclectic. Filmat atât pe peliculă de 35 şi de 16 mm, cât şi în format digital, scurtmetrajul e surprinzător prin trecerile savuroase de la o manieră vizuală la alta. Filmul Timpul s-a scurs (r. Rob Pearlstein), despre un psiholog perfect, nominalizat la Oscar, sau Alice şi cu mine (r. Micha Wald), câştigător al premiului publicului la Clermont-Ferrand, completează programul evenimentului.

Biletele se vor pune în vânzare cu o oră înainte de eveniment, la cinema, la preţul de 20 de lei. Detalii despre program, fotografii şi video găsiţi pe www.shortsup.ro.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here