Radu Gabrea lansează filmul „Evrei de vânzare”

0
263

După docu-drama despre ultimele zile din viața cuplului Ceauşescu, Trei zile până la Crăciun, regizorul Radu Gabrea se întoarce în comunism cu un alt documentar, despre o tranzacţie pe care Securitatea şi statul Israel au încheiat-o în timpul comunismului, pentru a permite unor evrei să plece din ţară.

Evrei de vânzare se lansează astăzi, de la ora 19:00, la Sala Union a Cinematecii Române, singurul cinematograf în care va rula filmul, în Bucureşti. După proiecţie, regizorul Radu Gabrea va sta de vorbă cu spectatorii.

Filmul documentează un episod din faimosul comerţ cu fiinţe umane pe care statul comunist l-a practicat decenii la rând, în special cu Germania şi Israel.

„În 1974, un pasager român cu paşaport diplomatic s-a îmbarcat pe aeroportul din Zürich într-un avion cu destinaţia Bucureşti. Zborul a decurs fără evenimente. Însă, odată ajuns la Bucureşti, diplomatul a realizat cu groază că una dintre valize – primită de la o veche cunoştinţă, cu puţin timp înaintea plecării – îi lipsea.

Diplomatul era generalul M., şef de divizie la Direcţia Generală de Informaţii Externe, ramura de spionaj a temutei Securităţi. Iar cunoştinţa care îi dăduse valiza era Shaike Dan, consilier de rang înalt al mai multor prim-miniştri israelieni şi unul dintre cei mai respectaţi agenţi ai sistemului de informaţii externe al Israelului. Valiza conţinea un milion de dolari, bani daţi lui M. pentru a permite ca un anumit număr de evrei să emigreze în Israel”.

Următoarele proiecții sunt programate:

  • Sâmbătă, 19 ianuarie, ora 17:00
  • Duminică, 20 ianuarie, ora 19:00
  • Marți, 22 ianuarie, ora 17:00
  • Miercuri, 23 ianuarie, ora 19:00

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here