„Caesar Must Die” ia Ursul de Aur la Berlin

1
825

Un hibrid între documentar şi ficţiune despre nişte deţinuţi dintr-o închisoare de maximă securitate din Roma punând în scenă o piesă de Shakespeare a primit în seara aceasta trofeul suprem la Festivalul de la Berlin. Cesare deve morire/ Caesar Must Die, de Paolo & Vittorio Taviani, a obţinut Ursul de Aur spre „indignarea majoră” a presei internaţionale, potrivit The Hollywood Reporter, şi spre fericirea aceleiaşi prese, potrivit Cineuropa.org.

Relatările publicaţiilor se bat şi mai mult cap în cap – cea americană susţine că filmul nu s-a aflat niciodată printre favoriţi, iar cea europeană – că a fost tot timpul. Concluzia este că filmul e unul controversat şi că alegerea va fi pusă pe seama gusturilor britanicului Mike Leigh, preşedintele juriului format din Anton Corbijn, Asghar Farhadi, Charlotte Gainsbourg, Jake Gyllenhaal, François Ozon, Boualem Sansal şi Barbara Sukowa.

Ursul de Argint i-a revenit unei drame despre o familie de romi ucisă undeva în Ungaria (inspirată de un caz real) – Csak a szél/ Just The Wind, în regia lui Bence Fliegauf. Un Urs de Argint pentru regie a mers către favoritul cert al Berlinalei, Christian Petzhold, cu Barbara. Filmul urmăreşte traseul unei doctoriţe din Germania de Est exilată la ţară după ce a aplicat pentru emigrare în Vest.

Cea mai bună actriţă a fost desemnată Rachel Mwanza, cu rolul unei fetiţe-soldat trimisă să ucidă de la o vârstă fragedă în Rebelle/ War Witch, regizat de Kim Nguyen. Cu partitura unui rege danez uşor nebun din En Kongelig Affære / A Royal Affair, de Nikolaj Arcel, actorul Mikkel Boe Følsgaard şi-a adjudecat Ursul de Argint pentru interpretare masculină. Acelaşi film a obţinut şi trofeul pentru scenariu.

Directorul de imagine Lutz Reitemeier a luat Ursul de Argint pentru Outstanding Artistic Achievement cu Bai lu yuan/ White Deer Plain, în regia lui Wang Quan’an, în timp ce experimentalul Tabu, al lui Miguel Gomes – unul dintre cele mai inventive stilistic din competiţie – a primit trofeul Alfred Bauer.

Premiul special al juriului i-a revenit regizoarei Ursula Meier, cu L’enfant d’en haut/ Sister, povestea unui băiat silit să fure ca să supravieţuiască împreună cu sora lui.

Premiile pentru scurtmetraj:

Ursul de Aur: Rafa – João Salaviza

Ursul de Argint: Gurenhto Rabbit

Menţiune specială: Licuri Surf

Premiile FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor şi Presei de Specialitate)

Competiţie: Tabu – Miguel Gomes

Panorama: Atomic Age – Héléna Klotz

International Forum of New Cinema: Hemel – Sacha Polak

Europa Cinemas Label

My Brother the Devil – Sally El Hosaini

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here