Atelierul Second Draft. „Un script doctor nu îți impune nimic”

0
249

Vizual Second DraftTraining-ul intensiv de scenaristică Second Draft, organizat de Asociația Control N, îi va aduce la București pe unul dintre cei mai frecventați script doctors din filmul european, Antoine Le Bos.

Între 20 și 27 aprilie, la București, opt scenariștii vor lucra intensiv pe  scenariile lor și le vor prezenta apoi, într-o zi de pitching, în fața unor producători.

Cei interesați mai au la dispoziție o zi pentru înscrieri – până miercuri, 19 martie. Scenarista Oana Răsuceanu (co-autoare a scenariilor filmelor Love Building sau Captivi de Crăciun) explică de ce Antoine Le Bos, care este rolul unui script doctor și cât de tare îți poate transforma acesta  povestea.

Filmreporter.ro: Ce face, mai exact, un script doctor

Oana Răsuceanu: Script doctor-ul este un personaj cheie în momentul în care deja ai un prim draft, o primă variantă de scenariu. Fie el de scurt sau lung metraj, ficțiune sau documentar. Rolul lui este într-un fel asemănător cu rolul unui terapeut. De aici și denumirea job-ului său. 🙂

Script doctor-ul citește scenariul și apoi ajunge să pună punctul pe i în ceea ce privește probleme, sau potențialele probleme din scenariul respectiv. Pune întrebările necesare și ghidează scenaristul (care este mult prea subiectiv și băgat până peste poate în poveste pentru a mai putea să depisteze lucrurile care nu funcționează sau care ar putea să funcționeze mai bine) pentru rescriere.

Script doctor-ul nu îți impune nimic. Nu îți dă variante de soluționare și nu scrie niciun rând în scenariul tău. El te ajută să depistezi singur problemele, să le vezi și să găsești singur soluțiile.

Cât de tare îți poate transforma acesta un scenariu? Până la ce punct?

Depinde de la scenariu la scenariu. Unele scenarii se poate să nu aibă absolut deloc nevoie de intervențiile unui script doctor. Și ăsta va fi feedback-ul pe care acest îl va da.

Există scenarii unde feedback-ul poate fi unul de lungă durată, cu multe întrebări care necesită multe răspunsuri din partea scenaristului. Întrebări și răspunsuri la care scenaristul poate nu s-a gândit până în momentul întâlnirii cu script doctor-ul sau s-a gândit superficial sau se poate gândi dând alte semnificații întrebărilor respective. Munca alături de un script doctor profesionist face lumină în proiect.  Ăsta e rolul lui: să intervină, dacă e cazul unei intervenții, și să clarifice zonele slabe sau blurate ale scenariului.

Există script doctors renumiți? Sau e o meserie care se practică discret, cum o fac scriitorii din umbră, de pildă?

Script doctor-ii sunt la bază scenariști. Ca și în cazul predării scenaristicii, repararea scenariilor necesită anumite calități pedagogice pe care scenaristul transformat în script doctor sau în profesor de scenaristică e musai să le aibă sau să le dobândească. Există scenariști excelenți, care nu pot preda sau nu pot oferi consultații / feedback pentru alte scenarii sau alți scenariști. Sunt meserii diferite.

Există script doctori extrem de buni care lucrează în circutul training-urilor, workshop-urilor de dezvoltare de scenarii sau laboratoarelor de film din întreaga lume. În acest circuit, ajungi să afli sau să vrei să lucrezi cu x sau cu y, cei care i-au sfătuit și i-au ghidat pe regizorii sau scenariștii x sau y pentru proiectele lor.

Da, script doctor-ii rămân în umbră și nu sunt deloc cei care ies în față în momentul în care un film ajunge pe marile ecrane. Sunt multe filme care au dobândit o calitate foarte bună a scenariului datorită unor script doctori, dar aceștia nu ajung să fie cunoscuți în momentul în care filmul e lansat.

Câteva exemple de script doctori ar fi Tom Abrams, Christian Routh, Gabi Prekop, Antoine Le Bos.

Avem script doctors în România?

Răzvan Rădulescu a fost invitat să lucreze ca script doctor în anumite workshop-uri si training-uri de dezvoltare de scenarii.

De ce Second Draft? Și de ce acest script doctor, pentru prima ediție?

Am plecat de la experiența personală. Ca în mai toate proiectele pe care le-am dezvoltat până acum prin Control N. Pe noi ne-a ajutat enorm să aplicăm și să interacționăm cu genul ăsta de workshop de dezvoltare de scenarii. Întâlnirile pe care le-am avut până acum cu diferiți script doctori (Antoine Le Bos fiind unul din ei) ne-au ajutat să înțelegem lucruri pe care până atunci nici măcar nu le știam.

Percepția feedback-ului, receptarea lui, capacitatea de a putea tu însuți să formulezi un feedback coerent și obiectiv asupra propriului proiect sau asupra altor proiecte sunt doar câteva din aspectele cheie din munca unui scenarist.

Am decis să îl invităm pe Antoine Le Bos la prima ediție a Second Draft-ului, pentru că experiența noastră de lucru cu el, aplicată pe unul din scenariile de scurtmetraj pe care le-am semnat toate trei, a ajutat enorm. Pe lângă asta, Antoine este unul dintre script doctor-ii renumiți ai momentului. Este un scenarist și consultant de scenarii cu peste 25 de scenarii de lungmetraj, dezvoltate și finalizate ca autor sau co-autor și experiența a peste o sută de proiecte de lung metraj pe care le-a urmărit în calitate de consultant.

În 2002 a înființat workshop-urile Ciné-Ecritures din Paris. A lucrat pe post de consultant pentru proiectul Moulin d’Andé (CECI, Franța), fiind mentor al sesiunilor de rescriere de scenarii, a fost mentor pentru scenariile de scurtmetraj participante la European Short Pitch și predă scenaristică la Universitatea Brest. Din 2007 este directorul artistic al Le Groupe Ouest, al Centrului European pentru Creație Cinematografică din Britanny și, de curând, a înfiintat laboratorul de film Cross Channel Film Lab, între Franța și Marea Britanie. Tot din 2007 e tutor în atelierul de dezvoltare de scenarii Torino Film Lab, din cadrul Festivalului de Film de la Torino și în proiectul Interchange.

Second Draft este unicul atelier de dezvoltare de scenarii de scurtmetraj din România. Un atelier necesar care oferă o experiență de lucru profesionistă, ce va rămâne pentru participanți un reper puternic în timpul scrierii unui scenariu, mult timp de acum înainte.

Detalii despre înscriere: Training intensiv cu un „script doctor”, la Second Draft

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here