Imaginează-ți. Corneliu Porumboiu

0
411
Corneliu Porumboiu_foto Andrei Pungovschi, Decât o Revistă
Corneliu Porumboiu_foto Andrei Pungovschi, Decât o Revistă

Corneliu Porumboiu este protagonistul noului număr al Decât o Revistă, lansat oficial săptămâna aceasta. Lavinia Gliga l-a descusut în timpul călătoriei lui prin America, la New York și Boston, și a strâns povești despre Vaslui, zăpadă, VHS, studenție, bere și filmele lui, într-un articol amplu numit „Ancheta Domnului Porumboiu”.

Pe Corneliu Porumboiu îl puteți întâlni sâmbătă, 21 iunie, de la 13.00, la Cinema Elvira Popescu, la lansarea DoR #16. După proiecția filmului Al doilea joc, va urma un Q&A cu regizorul.

Iată un fragment în avanpremieră din articolul de copertă al numărului #16 (vară 2014), oferit de prietenii de la Decât o Revistă pentru cititorii Filmreporter.ro. Cât să vă facă poftă să-l descoperiți cap-coadă, cu tot cu fotografiile lui Andrei Pungovschi, cumpărând revista de aici.

 

Text de Lavinia Gliga
Fotografii de Andrei Pungovschi

„Porumboiu călătorește cu trenul de la New York la Boston, fiindcă în seara asta și mâine va participa la două proiecții ale filmelor lui la Harvard Film Archive. Trenul e ca un avion pe șine, cu fotolii masive din piele falsă gri-petrol, compartimente din plastic pentru bagaje, mochetă și accesorii asortate. Aerul e menținut la o temperatură răcoroasă de sistemul de aer condiționat, indiferent la sistemele respiratorii care ocupă fiecare scaun.

[…]

Între timp, Porumboiu îmi răspunde la întrebări (i-am propus să-l însoțesc pe drum, câteva ore țintuite într-un scaun fiind un bun prilej pentru documentarea acestui articol). Cadrul e static, se schimbă doar peisajele de coastă americană derulate pe geam, dar poveștile lui ne duc prin tot felul de lumi.

Imaginează-ți. Copii care stau toată ziua în spatele blocului, într-un cartier aproape de gara din Vaslui, un oraș de la marginea lumii. Ca să se ducă la prietenul lui Francisc, Corneliu face un drum de vreo cinci minute prin toate curțile alea de blocuri, cu toți copiii care se joacă jocurile lor.

Imaginează-ți. Un puști care face zilnic antrenamente cu tatăl lui, care e arbitru și-l visează fotbalist profesionist. Băieții de la fotbal au porecle de infractori: Hans (fiindcă e blond), Roșcatu’, Beluțu’ (derivată din Porumboiu – Porumbelu – Belu – Beluțu). Printr-a XI-a se lasă de fotbal fiindcă s-a cam plictisit și îl tot supără o accidentare la un tendon inghinal. Îi place însă în continuare jocul.

Imaginează-ți. Un adolescent de 17 ani, cu plete, rocker, simpăticuț, care citește mult, Cioran, Eliade, Ionesco. Simte că orașul e închis, o lume mică în care n-are ce să facă (la câte chefuri acasă la prieteni poți să mergi?). Nici nu se mai înțelege cu ai lui, pentru ei e de ajuns cumva lumea aia. Uneori se duce cu un prieten în gară, se uită la trenuri și-și zic, bă, tre’ să plecăm odată.

Imaginează-ți. Baruri în case din chirpici, pe lângă căminele studențești din Iași, în care se bea vodcă bătută cu lanțul, adică vodcă contrafăcută, și se ascultă Led Zeppelin.

Imaginează-ți. Un tânăr din Vaslui, un orășel cu o stradă principală, ajunge student în haosul din București, într-un cămin din Regie care se numește Belvedere și are în jur doar gunoaie. A dat la management la ASE nu datorită vreunei chemări, ci fiindcă era bun la matematică și ASE-ul era considerat de viitor. Ajunge în așa-zisul batalion de corecție, cu colegi super-repetenți, cu care se vede doar la examene și la restanțe. Dar descoperă filmul.

Vărul lui, Petronius (da, Petronius, familia are o aplecare spre numele de inspirație latină), îl duce prin anul I la cinematecă. Filmul e La Dolce Vita. Cultura lui cinematografică constă în filme cu bătăi văzute pe video, dar filmul ăsta îl fascinează. Parcă e din altă lume. Începe să meargă la cinematecă mult mai des decât la facultate și, după scurt timp, decide să se facă regizor.”

Puteți citi integral articolul cumpărând revista de aici http://shop.decatorevista.ro/product/DoR16.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here