Poveşti din lumea largă, la Astra Film Festival

0
497
Forget Me Not
Forget Me Not

În 2013, un număr record de 1350 de cineaşti străini din peste 70 de ţări de pe toate continentele şi-au înscris filmele la ediţia aniversară de 20 de ani ai Astra Film Festival. Filmele selecţionate vor fi proiectate, majoritatea în premieră în România, între 14 şi 20 octombrie 2013, la Sibiu.

Festivalul propune un maraton al filmelor de non-ficţiune din ţări precum: India, Germania, Franţa, Olanda, Israel, Hong Kong, Lituania, Croaţia, Ucraina, Rusia, Polonia, Elveţia, Belgia, Turcia, Estonia, Norvegia, Grecia, Anglia, Statele Unite, Canada.

În Focus Europa, va rula Forget Me Not (Germania), un portret al mamei regizorului David Sieveking, bolnavă de Alzheimer, care moare încet şi se decuplează de restul lumii. Matthew’s Laws (Olanda) este un film intens personal în care regizorul Marc Schmidt aduce în prim plan povestea prietenului său din copilărie, Matthew, care suferă de autism şi care îşi petrece întreaga zi într-un apartament.

Ce dificultăţi întâmpină o mamă singură de origine bulgară stabilită în Croaţia atunci când se hotărăşte să-şi refacă viaţa alături de un alt bărbat? Nebojsa Slijepcevic vorbeşte despre natura conservatoare a bărbatului croat în documentarul Gangster of Love (Croaţia).

Documentarul La Maison de la Radio (Franţa) a fost încă de la început o adevărată provocare pentru regizorul Nicolas Philibert: cum să suprinzi cinematic maşinăria internă, munca invizibilă a oamenilor de radio? Radka Franczak încearcă să înţeleagă în filmul Losing Sonia (Polonia) decizia unei femei de a îmbrăţişa viaţa rigidă mănăstirească. Hello Stranger (Elveţia) explorează limitele relaţiilor de dragoste şi prietenie din grupul de prieteni şi familia regizorului Thomas Ammann.

Nikolaus Geyrhalter ne introduce în rutina zilnică a unuia dintre cele mai mari spitale din Europa: Danube Hospital (Austria). The Fourth One (Estonia) a fost filmat într-o singură zi de Liis Lepik şi urmăreşte o duminică din viaţa unei mame care tocmai îşi înmormântează al patrulea copil. Într-un club de bridge, oamenii se pot aduna din diverse motive: poate fi un spaţiu de relaxare, un simplu loc de muncă sau o a doua casă; Ana Maria Vijdea surprinde toate aceste scene în filmul The Bridge Club (Turcia).

Cum arată viaţa de zi cu zi pentru trei surori aflate la vârsta copilăriei care trăiesc singure într-un mic sat din regiunea Yunnan? Wang Bing transpune povestea fetelor în documentarul Three Sisters (Hong Kong). In-Between Days (India), în regia lui Sankhajit Biswas, este un documentar observaţional care urmăreşte relaţia de prietenie dintre doi tineri transsexuali din Calcutta până în ziua în care Chiranjit şi Bubai încetează să-şi mai vorbească.

În documentarul My German Children (Israel), regizorul Tom Pauer caută să dezvăluie motivele pentru care propriul copil îşi doreşte să se mute înapoi în Germania după doar un an în care a locuit împreună cu mama sa în Israel. Letter (Rusia) este povestea unui azil de boli mintale din Rusia, a oamenilor care trăiesc în acest loc ce pare să fie neatins de civilizaţie şi modernitate, singurele zgomote care perturbă liniştea fiind dialogurile nearticulate ale bolnavilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here